"Minunile Clujului" - Ansamblul de la Tauseni, locul care aduce ploaia si cucubeul
Stiri de Cluj prezinta o noua propunere lansata pe pagina Facebook "Clujul, primul oras din tara cu 100.000 de fani". Clujenii care si-au dat intalnire aici si-au propus sa stabileasca prin vot care sunt "cele sapte minuni ale Clujului".
De parca Bontidei nu ii era destul castelul numit Versailles-ul Transilvaniei, ale carui lucrari de restaurare se afla sub patronajului Printului Charles al Marii Britanii, in unul dintre satele comunei a prins viata unul dintre cele mai mari ansambluri monumentale in aer liber din tara. La Tauseni, fratii Chira, Alexandru, artist plastic, si Liviu, inginer, au construit ansamblul numit ?De-semne spre cer pentru ploaie si curcubeu?.
"Nu uitati, urcand acest deal aduceti cu voi o cana cu apa de izvor, goliti-o in Fantana Oglinzii. Apa izvorului se va intalni cu apa cerului si impreuna - adancul pamantului si al cerului - vor naste scara curcubeului, a inaltarii de pe urma...". Asa sunt intampinati cei care vor sa vada ansamblul. Cuvintele sunt scrise de cei doi frati pe o placuta amplasata la poalele dealului ce gazduieste ansamblul.
Lucrarea de mari dimensiuni este vizibila de la distanta, fiind realizata pe un deal donat de un localnic. Alexandru Chira este profesor la Universitatea Nationala de Arta din Bucuresti, iar Liviu a fost inginer la CUG.
Cand au inceput lucrarea, cei doi frati Chira au vrut sa faca care sa fie recunoscut de localnici ca fiind "de-al locului". "De-semne spre cer, pentru Ploaie si Curcubeu este, cu alte cuvinte, o instalatie magico-poetica pentru zile de sarbatoare, compusa din semne (sau de-semne) colorate, cu rostul de a chema, la nevoie, ploaia (mana cereasca) si curcubeul sarbatoresc al inseninarilor, dar si amintirile", spune despre ansamblu artistul Alexandru Chira pe site-ul personal.
Fara ca autorii sa isi fi propus ca lucrarea sa aiba vreo semnificatie religioasa, satenii isi aduc si acum aminte cum, la putin timp de la inceperea lucrarilor, a inceput sa ploua, dupa o perioada indelungata de seceta.
Temele centrale ale ansamblului sunt curcubeul si ploaia. Lucrarea contine 18 piese: Casa pastorului sau a Ingerului, Scara Semanatorului, Oglinda pentru Semanator, Icoana Rotativa pentru Ploaie si Curcubeu, Icoana Rotativa pentru Mesaje, Casa Pasarii de Foc sau Casa Ploii, Model pentru Curcubee, Fantana Oglinzii cu Memorie, Oglinda cu Memorie, Douasprezece Icoane Senzoriale, Oglinda pentru Reflectare, De-semne pentru Doua Proiecte de Drum, De-semn de Punte, Drum Ritualic, Poteci de Initiere, Bornele Albe si De-semn de Catare.
"Intregul ansamblu se alimenteaza spiritual - prin cabluri aeriene, reale (la vedere) si prin altele subterane (virtuale), de la cele trei institutii comunitare ale satului: biserica, scoala si caminul cultural. Dispuse, in realitatea lor topografica, in triunghi, ele reprezinta, in conceptul lucrarii, triunghiul spiritual al satului", mai spune autorul Alexandru Chira pe site-ul sau, alexandruchira.ro.
Stiri de Cluj s-a alaturat proiectului de pe Facebook si va posta zilnic propunerile venite din partea clujenilor si postate pe pagina "Clujul, primul oras din tara cu 100.000 de fani", unde pot fi votate de cei care iubesc acest judet si oras.
Foto: Camelia Burduja
1 Comentariu