Duminica 22 Decembrie

Octavian Buzoianu despre plecarea Ursus de la Cluj: Eu cum credeți că m-am simțit

 

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca a vorbit, joi seara, la emisiunea Știri de Cluj LIVE despre plecarea Ursus de la Cluj.

 

Moderatorul emisiunii, Delia Cărbune, l-a întrebat cum răspunde întrebărilor despre plecarea Ursus, relansate după ce și-a lasat candidatura. ”Clujenii s-au simțit atacați de această decizie. Chiar și eu m-am simțit atacată în patriotismul local prin plecarea Ursus de la Cluj!”, a întrebat moderatorul.

 

Să vă întreb ceva. V-ați simțit, nu folosesc cuvântul l-ați folosit dvs, legat de acel episod, dar eu care am muncit acolo zi și noapte cum credeți că m-am simțit? Cum credeți că s-au simțit colegii mei, alături de care am lucrat acolo și am construit tot? Uitați-vă pe toate siteurile și vedeți ce înseamnă azi Ursus.

 

Da, sentimental faptul că s-a închis locația de producție este într-adevăr ceva care eu, personal, cât trăiesc nu am să reușesc să scap de acest sentiment care puțin mă apasă, dar ne gândim un pic în oglindă, puneți-vă un pic în situația oamenilor din Pitești, Timișoara, Brașov, Buzău, Azuga, în care eu Buzoianu, de la Cluj, m-am dus și am convocat personalul și le-am spus că eu sunt un om de la Cluj, care reprezint Ursus, și am venit la dvs acasă să dau jos firma de pe fabrica dvs și să scriu Ursus. Cum credeți că s-au simțit acei oameni? A trebuit să lupt ani de zile cu ei ca să se integreze în sentimentul Ursus. Lucrurile se schimbă, economia evoluează. Dacă nu te adaptezi la mersul economiei, ai două varinate, mori sau te adaptezi. Dacă nu te adaptezi, mori!

 

Eu am văzut pericolele pentru compania noastră încă din 1991 - 1992. Atunci am început toate proiectele, cu o determinare care a surprins pe toată lumea, exact ca și acum, și am reușit să adun alături de mine o echipă extraordinară cu care am reușit să fac tot ceea ce am făcut în Ursus. Niciunul dintre oamenii care lucrează în Ursus nu spun ceea ce ați spus dvs. Vreau să îl văd pe unul singur că vine în fața mea și spune ceva neplăcut la adresa fenomenului Ursus. Oamenii aceia au trăit fenomenul Ursus. A fost mai mult decât o fabrică, un fenomen economic și social. A pornit de la Cluj și este o mândrie românească pornită de la Cluj”, a explicat Octavian Buzoianu.

 

Tocmai de aceea am spus că clujeanii simt că au pierdut ceva, pentru că au pierdut ceva, o chestie pe care și-o însușiseră. Sentimentul acesta de nemulțumire este o părere de rău, față de ceva bun nu față de ceva rău”, a mai spus moderatorul emisiunii Delia Cărbune.

 

De acord. Dar trebuie să acceptăm că este un mare succes. E adevărat că nu mai este locația de producție la Cluj, dar atunci trebuie să discutăm despre problemele majore pe care acea locație (n.red. de pe strada Moților) le ridică. Eu am văzut și am făcut proiectul de relocare a fabricii, am pregătit o locație la Gilău, să mut din centrul orașului fabrica, în 1994. Dar acționarii nu au aprobat acel proiect. A fost prima mea reacție, văzând ceea ve se întâmplă pe plan european, în evoluția industrială. Acționarii au spus că nu investesc, ci preferă să cumpere fabrici în altă parte și să facă o rețea de producție. Ceea ce era perfect adaptat la evoluția pieței.

 

Decizia a fost bună, pentru că în acest moment Ursus domină piața. Trebuie să ai decizii eficiente pentru a supraviețui.

 

Revenind la locația de pe Moților. Traficul greu este interzis în zona centrală a Clujului. Cum am fi putut gestiona situația, având în vedere că în 2000 avea 100 de camioane de mare tonaj, care veneau la poarta fabricii. Întrebați locuitorii din zonă și vedeți ce probleme mari făceam. Erau șoferi care stăteau trei zile și trei nopți în cabină. Vă dați seama că acei oameni aveau nevoi. Numai noi știm cum am gestionat acele lucruri, dar nu puteau să dureze. Era imposibil să mai facem așa ceva în centrul orașului.

 

A doua problemă era cea de mediu. Producția de bere este imposibil de realizat fără afectarea calității mediului”, a mai spus Octavian Buzoianu. 

 

Acesta a mai afirmat că în 2006 a demisionat din funcția de director al Ursus, pentru a nu fi părtaș la închiderea fabricii de la Cluj. ”În 2006, mi-am dat demisia și am renunțat la acea retribuție de un nivel la care mulți poate visează, pentru a nu fi părtaș la acea închidere de locație în Cluj. Cine ar fi făcut asta? Am renunțat la o poziție și privilegii. Atunci când s-a pus pentru prima dată chestiunea asta am spus că îmi pare rău, imi dau demisia pentru că eu nu îmi rănesc copilul și plec. Cu patru ani înainte (n. red. de închidere) mi-am dat demisia. E adevărat că am rămas consultantul președintelui, pentru că au știut că fără mine le va fi mult mai rău. Am rămas consultant și i-am ajutat în multe situații, dar am refuzat să fiu parte din executivul care ia acea decizie. Tocmai din respect pentru clujeni și colegii mei”, a mai spus Octavian Buzoianu.

 

Fabrica Ursus de la Cluj s-a închis în 2010, iar 150 de oameni au fost disponibilizați. Pe acea locație a rămas o berărie, iar acum se ridică un mall cu sute de apartamente, iar zona va fi complet sistematizată din punctul de vedere al traficului.

Comentarii Facebook