Elevii vor avea conturi de educatie permanenta, potrivit noii Legi a educatiei. VEZI SI ALTE NOUTATI

Invatamantul obligatoriu de 10 clase, orele de religie obligatorii, dar si predarea istoriei si geografiei Romaniei in limbile minoritatilor, sunt cateva din prevederile noii Legi a educatiei, pe care Guvernul isi va asuma raspunderea.

 

Invatamantul obligatoriu este de 10 clase, cuprinse in ciclurile primar si gimnazial. Invatamantul liceal va deveni obligatoriu pana cel tarziu in 2020, potrivit Legii educatiei, citate de realitatea.net.

 

Religia va face parte din trunchiul comun si va deveni disciplina obligatorie. Doar la solicitarea scrisa a parintilor, elevii vor putea sa nu frecventeze orele.

 

Invatamantul primar va incepe cu clasa pregatitoare, in care sunt inscrisi copiii care au implinit varsta de 6 ani pana la data inceperii anului scolar. Invatamantul liceal cuprinde urmatoarele filiere si profiluri: filiera teoretica, cu profilurile uman si real, filiera tehnologica, cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale si protectia mediului, filiera vocationala, cu profilurile militar, teologic, sportiv, artistic si pedagogic. Durata studiilor in invatamantul liceal este de 3 ani pentru filiera teoretica, de 3 sau de 4 ani pentru filiera vocationala si de 4 ani pentru filiera tehnologica.

 

Elevii care studiaza in limbile minoritatilor nationale vor invata toate disciplinele in limba materna, cu exceptia disciplinei Limba si literatura romana. Si Istoria si Geografia Romaniei se predau in limbile materne.

 

Evaluarea performantelor elevilor se va face la finalul clasei pregatitoare, la sfarsitul clasei a II-a, la finalul clasei a IV-a, la sfarsitul clasei a VI-a. De asemenea, la finalul clasei a IX-a va avea loc o evaluare nationala obligatorie a tuturor elevilor. Examenul de bacalaureat de la sfarsitul clasei a XII-a se va da la cinci probe.

 

Statul va acorda la nastere fiecarui copil echivalentul in lei a sumei de 500 de euro. Banii sunt acordati in scop educational si vor fi virati intr-un cont deschis pe numele unui parinte, numit cont de educatie permanenta. Acestia vor putea vira in contul respectiv 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, sume pentru care se va plati o dobanda care va fi stabilita prin ordin al ministrului Finantelor Publice.

Comentarii Facebook