FBI și NSA accesează conturile GOOGLE, Facebook sau Skype
Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) şi FBI pot accesa serverele Microsoft, Yahoo!, Google şi Facebook pentru a supraveghea activităţi în străinătate, scriu Washington Post şi The Guardian.
Un fost angajat în domeniul informațiilor a dezvăluit cotidianului american Washington Post o prezentare PowerPoint în care este descris parteneriatul dintre agenţia de spionaj NSA şi acești giganți ai internetului.
Prin programul secret ”PRISM”, care funcţionează din 2007, NSA se poate conecta la serverele firmelor, printr-un portal, pentru a consulta informaţii despre utilizatorii despre care există elemente ”rezonabile” că se află în străinătate, fără a avea vreo ordonanță din partea justiţiei.
Conform legii americane, cetățenii nu pot fi supravegheați fără ordonanșp, dar acest lucru nu se aplică și persoanelor din afara teritoriului american.
”Analişti care utilizează sistemul pe un portal de Internet la Fort Meade (o bază militară în apropiere de Washington) este necesară să introducă ”selectori” sau cuvinte de căutare, astfel încât probabilitatea ca ţinta să fie străină să depăşească 51%”, a precizat analistul care a dezvăluit cazul.
La acest ”parteneriat” iau parte și Skype, AOL, YouTube, Apple şi PalTalk, iar platforma de stocare de fişiere Dropbox urmează se va alătura.
The Guardian scrie că NSA poate să consulte ”e-mailuri, convorbiri video şi audio, înregistrări video, fotografii, conversaţii pe Skype, transfer de fişiere, detalii de pe reţele de socializare şi altele”.
Google a explicat că ”foarte atent faţă de securitatea datelor utilizatorilor săi. Divulgăm date statului federal doar în acord cu legea şi examinăm aceste cereri cu atenţie”.
”Unele persoane afirmă că am creat o ”poartă de intrare ascunsă” pentru stat în sistemele noastre, însă Google nu are vreo ”poartă de intrare ascunsă» pentru ca statul să acceadă la date private ale utilizatorilor”, au mai explicat oficialii Google.
0 Comentarii