Sambata 2 Noiembrie

Monica Macovei: Descarcarea de sarcina arheologica de la Rosia Montana este ilegala. Urmeaza exploatarea cu cianuri


Vicepresedintele PDL, Monica Macovei, a declarat ca descarcarea de sarcina arheologica a masivului Carnic reprezinta primul pas pentru inceperea exploatarilor cu cianuri.

"Nu am discutat in conducerea partidului, dar voi ridica aceasta chestiune chiar lunea viitoare. Eu pot sa va spun ca dintre romanii din grupul PPE - Partidul Popular European, unde sunt cei din PDL si UDMR, atunci cand s-a votat in 2010 acea rezolutie a Parlamentului European care cerea interzicerea exploatarilor cu cianuri, imi amintesc ca eu si domnul Laszlo Tokes am votat pentru rezolutie, deci impotriva exploatarilor cu cianuri. Romanii din celelate grupuri politice cred ca au fost impartiti", a afirmat Macovei, intr-un interviu acordat "Aliantei pentru o Romanie Curata".

Fostul ministru al Justitiei atrage atentia ca Parlamentul European, prin Rezolutia din mai 2010, cerea Comisiei Europene sa interzica folosirea cianurilor in exploatarile miniere. Masura nu a putut fi adoptata si pentru minele existente, dar facea referire la cazuri pentru exploatarea de la Rosia Montana.

Macovei sustine ca avizul de descarcare arheologica pentru masivul Carnic, emis de Ministerul Culturii, este ilegal, pentru ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat irevocabil un aviz similar emis in 2006. Fostul ministru sustine ca situatia nu s-a schimbat intre timp, fiindca este vorba de "chestiuni legate de sol si de alte repere care nu se schimba de la un an la altul".

Macovei a mai spus ca Rosia Montana ar trebui sa fie inclusa in Patrimoniul UNESCO. Legat de compania Rosia Montana Gold Corporation, actualul europarlamentar a spus ca vizeaza un profit urias din mina de la Rosia Montana.

"Compania, dupa cum vedem, investeste de ani de zile enorm in campanii de publicitate. Poate ca ar trebui sa vedem cat a investit si de ce face acest efort financiar pentru ca va dati seama, castigul pe care il planifica este mult-mult mai mare decat cheltuielile pe care le face, iar pierderea, in domeniul mediului, in Romania, ar fi imensa. Din cate stiu si din diverse discutii - trebuie verificat - la un proiect asemanator care s-a facut in Canada, se plateste astazi mult mai mult, circa un miliard de dolari pe an, pentru a mentine solul inghetat pe o anumita adancime si pe o anumita raza pentru a impiedica scurgerea si infiltrarea cianurilor", a mai spus Monica Macovei.

 

Vezi si...

Academia Romana: Exploatarea de la Rosia Montana e prea riscanta

Comentarii Facebook