Vineri 22 Noiembrie

Cluj-Napoca - Capitală Europeană a Tineretului 2015: Vom aduce 20% mai mulți turiști. Bugetul va fi de 5,5 milioane de euro

 

Primarul Emil Boc a vorbit despre ceea ce înseamnă câștigarea de către Cluj-Napoca a titlului de Capitală Europeană a Tineretului în 2015. 

 

Este o reușită a comunității noastre. O reușită a Clujului. Este în primul rând o recunoaștere a faptului că orașul nostru are o dimensiune europeană. Reprezintă pașaportul pentru anul 2021, când vom obține titlul de capitală culturală europeană. Anul 2015 va fi dedicat tineretului și evenimentele din acel an vor fi continuate și în anii următori. Pentru 2015 vom pregăti portofoliul actual de proiecte la care vor adăuga și altele, cu susținere locală, națională și europeană, pentru a arăta Europei să avem cu ce ne mândri, în materie de artă, multiculturalism, de studenți și de afaceri și valorile noastre pot fi modele de bune practici în Uniunea Europeană. Că suntem aici, la noi acasă, o mică Europă.

 

Avantajele vor fi următoarele. În primul rând vizibilitate foarte mare la nivel European. Un singur oraș va avea în 2015 statutul de Capitală Europeană a Tineretului în 2015. La Capitală Culturală Europeană sunt două orașe care au acest statut în Europa”, a declarat Emil Boc. 

 

Primarul a explicat că numărul turiștilor va crelte cu 20%. ”Va crește numărul de turiști vizitatori de toate felurile, cu cel puțin 15 - 20%, în primul rând. În al doilea rând, vor fi generate unele proiecte care să aducă și locuri de muncă și investiții. Mă gândeam la un proiect care să vizeze fructificarea ideilor de afaceri ale tinerilor, cunoscutele incubatoare de afaceri, unde printr-un parteneriat public - privat să îi sprijinim pe tineri cu 2.000 - 3.000 de euro să își înființeze firme selectate de un juriu de specialitate, care să își poată desfășura activitatea 2 - 3 ani de zile până la 5 maxim,  după care să îi lase pe alții în acea locație oferită de Primărie, pentru altă afacere nouă care generează locuri de muncă. E o ocazie bună pentru a folosi creativitatea tinerilor pentru a crea locuri de muncă”, a mai explicat Emil Boc. 

 

Ideea candidaturii Clujului la titlul de Capitală Culturală a Tineretului 2015 aparține fostului primar Sorin Apostu, fiind continuată în 2012 de Radu Moisin, primar interimar, cel care a semnat în 25 martie 2012 scrisoarea de intenție de depunere a candidaturii, iar Emil Boc a continuat-o după luna iunie, când a fost ales primar.

 

Susținerea financiară a proiectului din 2012 va fi asigurată din fonduri locale, de la Primăria Cluj-Napoca, bugetul național și din fonduri europene.

 

Cluj Capitală Culturală Europeană a Tineretului 2015! Concert Grimus și Mandinga de la ora 19.00

Comentarii Facebook