Vineri 27 Decembrie

Cluj: Discriminare pentru nevăzători, la Panemar. A fost dată afară de angajate din cauza cățelului însoțitor

 

UPDATE

 

Panemar nu și-a cerut scuze de la persoana nevăzătoare în urma acestui incident, dar a postat un răspuns pe pagina de Facebook, unuia dintre clienți care cerea luarea de măsuri. Știri de Cluj nu a primit niciun mesaj oficial.

 

Stim de legea care permite accesul în magazin și al câinelui ghid care însoțește persoana nevăzătoare. Însã vânzătoarea a acționat pe baza unei alte legi, care interzice animalele în spațiul de producție și vânzare a produselor alimentare. Ne cerem scuze pentru că nu am instruit vânzătoarele cu privire la această lege. Vă asigurăm că vom lua măsurile necesare într-un timp cât mai scurt. Vă mulțumim!”, au precizat reprezentanții Panemar, într-un răspuns scris pe pagina lor de Facebook.

 

Ulterior, cei de la Panemar  au oferit un punct de vedere mult mai amplu. Cluj: Replica Panemar după ce o nevăzătoare a fost dată afară din magazin din cauza cățelului însoțitor

 

------------------------ 

 

O clujeancă nevăzătoare a fost dată afară dintr-un magazin Panemar pe motiv că nu are voie cu câinele însoțitor. Partea cea mai CINICĂ e în relatarea cazului.

 

Azi am fost martora unui eveniment care m-a lăsat cu un gust amar. În România, Clujul anului 2017, o tânără a fost dată afară din Panemar deoarece, nevăzătoare fiind, a intrat cu câinele însoțitor. Trei angajate au poftit-o imediat afară, pe motiv că nu are voie cu câinele, una dintre ele chiar zicând: ”Vedeți, este semn pe ușă”.

 

Deși am atenționat-o că este câine însoțitor, și doamna e nevăzătoare, și nici măcar nu avea cum să vadă acel semn, angajatele au fost de neînduplecat, subliniind că nu le interesează condiția doamnei, ci doar politica firmei, care nu le permite să primească animale de companie înăuntru. Cealaltă persoană care o însoțea le-a atras atenția că are dreptul legal ca persoană cu handicap grav să fie însoțită de cățel, dar degeaba, angajatele brutăriei din apropiere de Fsega chiar ridicând tonul la tinere.

 

Ar merita investigată legislatia actuală, iar firmele și instituțiile publice să se conformeze acesteia. Dacă ne aliniem la legislația UE sau cea a Națiunilor Unite, acești câini au voie să însoțească persoana nevăzătoare, chiar în spațiile de alimentație publică.

 

Situația a fost mai mult decât umilitoare pentru tânăra cu handicap, care a părăsit imediat incinta. Totuși, persoana care o însoțea a rămas să facă o sesizare în cartea lor de reclamații. Să sperăm că patronii vor ține cont pe viitor și astfel de incidente nu vor mai avea loc”, ne-a relatat un martor la incident.

 

Drepturile persoanelor care se deplasează cu câinele ghid

 

Articolul 9 al Convenţiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, întrunită la data de 13 decembrie 2006, obligă statele participante să asigure persoanelor cu dizabilităţi accesul la mediul fizic, circulaţie, respectiv alte posibilităţi şi servicii care le stau la dispoziţie, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural. Implementarea acestei convenţii, printre altele înseamnă şi obligaţia statelor de a asigura posibilităţile de folosire a câinelui ghid pentru nevăzători.

 

În România legislaţia naţională este în conformitate cu convenţia ONU. Legea nr. 448/2006, republicată în anul 2008, reglementează protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, iar articolul 64 al acestei legi asigură egalitatea de şanse a persoanelor care se deplasează cu ajutorul câinelui ghid pentru nevăzători: (5) Câinele ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice şi în mijloacele de transport”, precizează reprezentanții Angel dog.

 

În alte țări, pentru cazuri similare s-au făcut anchete, legislația fiind extrem de fermă.

Comentarii Facebook