Vineri 22 Noiembrie

Comisarul Alexandru Mureșan, fost adjunct la Poliția Cluj, CONDAMNAT la ÎNCHISOARE pentru FALS

 

Comisarul Alexandru Mureșan, fostul adjunct al Poliției Cluj, a fost condamnat la închisoare după ce și-a falsificat adeverinţa de salariu şi a înşelat BRD cu suma de 245.000 de euro.

 

Alexandru Mureșan a fost condamnat la doi ani și 11 luni de închisoare cu executare. Instața l-a obligat pe polițist să restituie către BRD suma de 83.630 de euro, a anulat adeverința de salariu falsificată și a anulat contractul de credit.

 

Alexandru Mureșan a fost condamnat pentru două infracțiuni de înșelăciune și cinci infracțiuni de fals în declarații.

 

Comisarul șef Alexandru Mureșan a fost suspendat în 21 iunie 2013 din funcția de șef al Poliției Rutiere Cluj după ce a fost trimis în judecată, fiind acuzat de procurori că și-a falsificat adeverinţa de salariu şi a înşelat BRD cu suma de 245.000 de euro. Mureșan a ocupta funcția de adjunct al șefului IPJ Cluj în timpul mandatului chestorului Ioan Păcurar. 

 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj l-au trimis în judecată pe Mureșan sub acuzațiile de înșelăciune și fals în completarea declaraţiei de avere. Una dintre fapte se referă la falsificarea adeverinţei de salariu, pentru a putea lua de la BRD două credite în valoare de 245.000 de euro. Mureșan nu a trecut în declaraţia de avere nici tranzacţiile imobiliare realizate de soţia sa în sumă de 2,82 milioane de euro.

 

Comisarul șef a scris că are un venit de 8.875 de lei, când în realitate câștiga numai 4.875 de lei. Astfel, în 2008, Alexandru Mureşan primit un credit de 200.000 de euro de la BRD, cu care a cumpărat un teren în Cluj-Napoca pe care şi-au construit o casă. ”Pentru creditul de 200.000 de euro, Mureşan avea o rată lunară de 1.414 euro. În momentul contractării creditului de 200.000 de euro, M. A. putea justifica venituri totale de 8.795 lunar, în timp ce trebuia să plătească rate şi alte angajamente la BRD şi la alte bănci de aproximativ 10.730 de lei, aceasta fără a mai lua în calcul cheltuielile minime de subzistenţă”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

 

Comisarul clujean a negat că și-a fals adeverința de salariu cu numărul 723601/419/12.09.2008, eliberată de IPJ Cluj, şi spus că e o ”conspiraţie” a angajaţilor BRD. 

 

La dosar este şi o expertiză care îi dă dreptate lui Mureșan și care arată că nu el este persoana care a modificat scrisul. Totuși, el a recunoscut că a ridicat personal adeverinţa de la IPJ Cluj şi a predat-o la BRD.

 

Rata lunară pentru acest credit de 200.000 de euro era de 9.000 de lei, dar familia Mureșan câștiga numai 8.600 de lei. În aceste condiții, comisarul Mureșan a reușit să finalizeze o vilă într-o zonă rezidenţială a Clujului. Procurorii au făcut o percheziție, în data de 10 ianuarie 2013, la domiciliul polițistului și au găsit o agendă în care scria că familia Mureșan are cheltuieli lunare de 6.570 de lei, cu hrana și utilitățile.

 

Alexandru Mureșan ”nu a evidenţiat cota parte din veniturile de peste 2.821.000 de euro obţinute de soţia sa din vânzarea a 45 de apartamente construite în Cluj-Napoca şi nu a evidenţiat dobândirea unei case construite pe strada Becaş. Mureşan a spus că el nu a avut cunoştinţă de afacerile derulate de soţia sa, despre veniturile, datoriile şi împrumuturile contractate de aceasta”, au mai precizat procurorii în rechizitoriu.

 

În rechizitoriu procurorii s-au referit și la banii de chirie pe care Alexandru Mureșan îi încasa de la IPJ Cluj pentru că nu avea locuință. Anchetatorii susțin că, pentru vila de pe strada Tache Ionescu, Alexandru Mureșan a raportat că plătește o chirie anuală de 3.000 de lei, în timp ce compensația pentru chirie încasată de la IPJ Cluj era de 2.000 de lei.

 

Procurorul a precizat în rechizitoriu că nu a putut proba existența unei infracțiuni în acest caz, comisarul Mureșan fiind acoperit cu acte.

Comentarii Facebook