Duminica 22 Decembrie

De ce este importantă centura din Baciu, de la Napolact la Tăietura Turcului și care este BĂTAIA de JOC

 

Traficul la intrare în Cluj-Napoca dinspre Baciu a luat-o razna, iar soluția este la îndemâna autorităților. Este necesară o investiție minoră, dar mult mai mult e nevoie de colaborarea instituțiilor statului. 

 

Vă anunț că mâine, la ora 10, am fost invitat la Prefectura județului Cluj, în urma solicitărilor noastre scrise insistente pentru a obține o soluție legislativă și administrativă, care să ne permită construirea unei noi centuri către municipiul Cluj Napoca.

 

Concret, în numele Primăriei comunei Baciu am solicitat Prefecturii să intervină la Guvern pentru modificarea de urgență a legii care ne împiedică de 26 de ani să avem o cale în plus de acces a locuitorilor comunei Baciu către municipiul Cluj Napoca.

 

După cum puteți sesiza din harta atașată la această informare a mea către dumneavoastră, traseul acestei centuri de acces este în lungime de 1 km și ar uni zona Napolact cu Tăietura Turcului - Tetarom. Din nefericire - după cum spuneam - această cale de acces a devenit impracticabilă, întrucât de 26 de ani nimeni nu a mai reparat-o sau modernizat-o”, a explicat primarul din Baciu, Florin Mureșan.

 

Bătaia de joc față de cetățenii care contribuie la buget cu taxe începe abia acum. 

 

Un articol de lege stabilește că SNCFR are drept de veto împotriva oricărei tentative a vreuneia dintre Primării de a asfalta acest drum. În plus, în această ecuație a absurdului intră și proprietatea asupra acestui drum de 1 km. Precizez că Primăria Baciu este proprietara doar a 200 de metri din această posibilă centură. La demersurile noastre către Primăria Cluj-Napoca, de a repara restul drumului, aceasta ne-a comunicat că drumul este în proprietatea Ministerului Transportului și nu o poate reabilita până nu intră în domeniul public al municipiului.

 

Iată de ce, mâine, la Prefectura Cluj vom reitera cererea noastră pentru reabilitarea străzii Triajului și a străzii Cheile Baciului din localitatea Cluj-Napoca, până la limita cu Comuna Baciu, deoarece în zona Cheile Baciului sunt aproximativ 40 de famili care sunt nevoite să meargă zilnic pe acest drum impracticabil. De ani ani de zile acești cetățeni reclamă că nu ne pasă de starea lor și e necesar să știe că această stradă este pe raza municipiului Cluj-Napoca. Fiind în zona de protecție a căii ferate, noi nu o putem reabilita. Absurd este faptul că nici Primăria Cluj-Napoca nu poate, precum ne-a comunicat, întrucât drumul este proprietatea Ministerului Transportului și nu o poate reabilta până nu intră în domeniul public al municipiului”, a mai spus primarul Mureșan.

 

Acest drum este un calvar, iar dacă ar fi reabilitat s-ar putea ajunge ușor la zona turistică din Pădurea Baciu și chiar în Florești.

 

Este restricționat și accesul către zonele de agrement Pădurea Hoia și Cheile Baciului, fiind numeroase plângeri ale turiștilor referitoare la starea avansată de degradare a drumului. În același timp acest drum deservește mai multe firme aflate pe raza comunei Baciu și a municipiului, cum ar fi: Hidroconstrucția SA, TIM S.A., Resido Trade, European Drinks, Izopa, Curier Nemo Expres, Design Metal etc. Acest drum este singura cale de acces către situl arheologic și către zona protejată Cheile Baciului Natura 2000. Modernizarea acestui drum trebuie să presupună și decolmatarea rigolelor, deoarece la fiecare ploaie mai serioasă sunt inundate gospodăriile din zonă. E important și faptul că acest drum poate reprezenta și o legătură cu centura de nord a comunei Florești”, a mai precizat Florin Mureșan.

 

Comentarii Facebook