Sambata 23 Noiembrie

De VORBĂ cu un șerif american, originar din Cluj. Cât e salariul în SUA și ce pățesc cei care nu plătesc AMENZILE - VIDEO

 

Robert Stoika avea numai 14 ani când a plecat din România. Anii au trecut și românul născut la Cluj și crescut la Brașov a ajuns ajutor de șerif în Ohio. 

 

Discuția cu el am purtat-o la Cluj-Napoca. L-am invitat la emisiunea Știri de Cluj LIVE prin intermediul lui Constantin Mandache, șeful Sindicatului Polițiștilor din Cluj, un tip dintr-o bucată, fost sportiv de performanță. Au ajuns la redacție, joi seara, la ora 19.00, ambii îmbrăcați în uniformă.

 

Robert Stoika părea scos din cutie sau venit de la o paradă a poliției, dar am avut o surpriză să aflăm că ”asta nu e uniforma mea de gală. E uniforma de zi cu zi”, ne-a explicat el. Despre uniforma polițistului român nu a spus prea multe, dar a precizat, colegial, că îi plac mai mult ținutele ”sharp”, adică impecabile. Ce-i drept, el purta pe sub cămașă vestă anti-glonț, obligatorie.

 

 

Robert este polițist de 20 de ani într-un ținut care măsoară 1.400 de km pătrați. 

 

M-am născut în Cluj și am aici familie, dar am crescut la Brașov până la vârsta de 14 ani, când am plecat în America. Tata a plecat înainte cu doi ani, din Italia, și apoi am plecat cu mama și cu frații. 

 

La început a fost destul de greu. Am lăsat mulți prieteni acasă, tocmai intrasem în clasa a zecea. Câțiva ani a fost greu, pentru că a fost și un șoc să mă duc în America chiar după Revoluția din 1989. La 16 ani am lucrat și câștigam proprii mei bani, dar mai important am învățat mai bine engleza”, și-a început el povestea, cu moderatoarea emisiunii Delia Cărbune.

 

Despre cariera de polițist, Robert a explicat că ”de mic am vrut să mă fac polițist. La Revoluție am ieșit pe stradă și am văzut niște lucruri foarte urâte. Am văzut cum lumea suferă și atunci mi-am dorit să îmbrac haina de poliție. În SUA avem polițiști care vin în școli și le dau copiilor informații și așa am avut motivație foarte mare ca să devin polițist. 

 

După cinci ani de zile am devenit cetățean american. Dacă mergi legal primești green card cu care ești cetățean legal al Americii. Poți să lucrezi și să ieși din țară. După patru ani este un test federal și apoi am depus jurământul. Eram cu 400 - 500 de oameni. Am fost mândru, dar jumătate din inima mea tot în România a rămas”, a continuat Robert, cu ochii umezi de emoție.

 

Întrebat de ce s-a emoționat, Robert a spus că se simte român. ”Plec în două săptămâni, de asta. Vin o dată la 2 ani în România și îmi e drag să vorbesc în română. Am patru copii și toți știu românește. Au 9, 12, 13 și 14 ani, dar nu au fost până acum în țară. Sper să îi pot aduce. Le-am povestit tot ce e aici și sunt foarte curioși”, a mai spus el. 

 

”Cred că este mai greu să fii polițist aici, nu în America!” 

 

La noi nu se pune problema ca polițistul să nu fie apărat. Legea ne ține spatele când tragem cu pistolul. Am depus un jurământ și suntem antrenați. Se pune problema așa: Dacă nu au încredere în noi, de ce mai suntem polițisti? Nu se poate pune problema să vină cineva cu un pistol, cuțit sau alt obiect periculos și să îmi pună mie în pericol viața. Noi nu tragem în aer. Glonțul când îl tragi în aer tot jos vine. Vrei să îl salvezi pe criminal, dar unde se duc gloanțele când coboară cu viteză mult mai mare? Dacă îl lovește pe un om nevinovat? Viața aceluia e mai importantă!

 

La noi, dacă văd că viața mea este în pericol îi ordon suspectului să pună arma jos, să pună cuțitul jos sau orice obiect care cred că îmi dăunează mie, și poate ca să mă omoare. Dacă văd că nu mă ascultă, eu trebuie să îmi fac serviciul pentru că eu în seara aceea trebuie să merg acasă.

 

Antrenamentul nostru este zilnic și din Academie ne învață cum să vorbim cu oamenii. Trebuie să realizezi că din prima clipă când îți pui uniforma ești o țintă și trebuie să ai ochii în patru”, a explicat Robert Stoika filosofia polițistului american. 

 

El a precizat că știe bine sistemul românesc: ”Am un văr care lucrează în București, în poliție, și am cunoscut mai mulți polițiști. Profesional, serviciul de polițist nu diferă cu nimic, numai că legile sunt diferite și lor le e frică că vor fi trași la răspundere. Am înțeles că procurorii au putere mare aici și intră peste ei. Profesional băieții își fac serviciul cum pot și cu ce au”. 

 

”Sistemul de control este foarte pus la punct în SUA, iar amenzile sunt urmărite”

 

Noi avem un sistem electronic care e pus pe portbagajul mașinii și, chiar dacă mergem cu viteză mică sau mare pe autostrăzie, acest sistem citește 1000 de mașini pe minut. Dacă orice e în neregulă, dacă sunt mandate de arestare, dacă e furată mașina sau nu a fost plătită o amendă îi face poză mașinii și o urmărim.

 

 

 

 

La noi, la fiecare amendă dată stabilim și o dată de tribunal. Spre exemplu, unui beat i-am dat amendă de 120 de dolari și nu îl arestez, dar i-am pus în vedere să meargă acasă, el se duce acasă și e cuminte, dar i-am dat pe lângă amendă și o dată la tribunal să conteste. El a primit un termen, între 2 și 4 săptămâni, să plătească amenda. Dacă nu o face și nu contestă, tribunalul emite mandat de arestare pentru că și-a bătut joc de sistem. Ești arestat și stai după gratii până când plătești. Jumătate din amenzile aplicate merge la bugetul Poliției și jumătate la drumuri și la pompieri”, a mai spus Robert.

 

”Pentru un chiștoc aruncat pe jos amenda este de 500 de dolari”

 

L-am oprit o dată pe un șofer și a făcut unele probleme. I-am dat amendă și nu a vrut să semneze procesul verbal. I-am atras atenția că, dacă nu semnează, îl pot aresta și a semnat scârbit. Am plecat, dar când m-am întors am văzut că și-a aruncat chiștocul pe jos. I-am mai dat o amendă de 500 de dolari. Totul era filmat pe camerele de pe mașină. Așa se aplică legea”, a mai spus Robert Stoika. 

 

El lucrează 10 ore pe zi, timp de 4 zile și are 3 zile libere. Salariul este de 85.000 de dolari pe an, adică 7000 de dolari pe lună. 

 

Antrenamentul din Academiile de Poliție durează 6 luni, iar la final toți sunt polițisti care ies pe teren. ”La noi toate academiile sunt standardizate și polițiștii sunt certificați să facă orice de la patrulă, până la investigarea unei crime. Eu cred că e o prostie dacă unul de la rutieră vede o crimă să nu poată interveni. Să trebuiască să sune la dispecerat să vină altul. Eu cred că asta e o prostie, o încurcătură și nu agreeez asta”, a comentat el sistemul românesc, spunând că în SUA nu există poliție rutieră, ci toți polițiștii fac de toate. Un polițist intervine, securizează zona și apoi o predă unui detectiv, care poate face muncă ”la pas și să discute cu martorii, dar orice ofițer de patrulare poate interveni”.

 

”Mi-am învățat copiii să fie cu ochii în patru”

 

Întrebat de moderatoarea emisiunii dacă nu îl sperie faptul că portul de arme este mult răspândit în SUA, fiind raportate multe ”atacuri asupra unor școli”, Robert a spus că ”mai degrabă mă sperie să știu că sunt acolo și nu sunt antrenat. Eu trebuie să am în cap o atitudine de a supraviețui unui incident, decât să fii naiv și să crezi că ție nu ți se va întâmpla. Eu cred că așa nu poți supraviețui. 

 

Eu mi-am învățat copiii foarte multe lucruri. Când merg la un restaurant să vadă pe unde sunt ieșirile, unde sunt intrările, cu ce pot să se apere, unde pot să se ascundă. Dacă ești rapid, să te gândești să te uiți la fața persoanei, tatuaje și să stai calm. Ar trebui să le dăm copiilor câteva idei. Nu merge că nu se va întâmpla niciodată, ci trebuie să fii pregătit. 

 

America a fost făcută cu arme. Avem în Constituție dreptul de a purta armă. Trebuie să ai atestat psihilogic și să mergi la trageri. Să ai un istorc. Nu la toți le dăm pistoale”, a mai explicat Stoika.

 

”Noi nu avem cotă de benzină. Mașina mea e un Dodge Charger de 45 de mii de dolari”

 

Robert Stoika a mai explicat că polițistul trebuie să primească echipamente, mașini și nu ”căruțe”.

 

Trebuie să îi dai unui polițist echipament bun ca să își facă treaba”, a spus el. ”Când se termină combustibilul ce faceți”, l-a întrebat moderatorul, știut fiind faptul că în România a fost mult timp cotă: ”Păi nu se termină. Noi avem carduri și avem benzină oricât. Nouă ne trebuie mașina și nu se pune problema să nu ai echipamente. Aici sunt bani, dar sunt aruncați în alte lucruri pe care nu le agreez”. 

 

Prezent la emisiune, Constantin Mandache, șeful Sindicatului Polițiștilor din Cluj, a erupt: ”Nu mă întrebați pe mine unde sunt banii, că nu eu conduc Direcția financiară din MAI. Problema este că au venit mașini Logan fără girofar. E de răsul lumii. Parlamentarii se ceartă să își cumpere mașini, dar noi avem mașini cu 300 de mii de km - 600 de mii. Problemele sunt cu mașini, calculatoare. Benzină avem. Noi facem puntea asta de legătură cu SUA, ca să facem și noi ceva. Dacă vrei să ai slujbași pentru cetățeni, fă ca acei slujbași să aibă tot ce le trebuie. Mâine poimâine se duc mașinile....”, a adăugat Constantin Mandache.

 

Majoritatea Logan -urilor de Poliție pe care le-am văzut sunt foarte ”basic”, cu manivelă și sincer nu am văzut 40 - 45 de mii de euro să coste un Logan. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar dacă ai ajuns să furi de la agenția ta și să îi lași pe băieți într-o căruță e rușinos. 45 de mii de euro înseamnă 60 de mii de dolari. Mașina mea, un Dodge Charger cu motor HEMI, de 6.200, în oraș merge în 4 cilindri și pe autostrăzi cu 8. Avem radar în spate și în față, laptop. Camere video care văd în față și care filmează și în spate, radio și girofar cu led și totul a costat 45 - 48 de mii de dolari. Aici o mașină cu motor de 6.200 nu ar avem unde să meargă. Dar nu e bine că văd Logan -uri cu un girofar care arată ca din 1980”, am mai spus Stoika.

 

 

 

Constantin Mandache a replicat că mașina lui e în uz de 9 ani și pistolul Carpați de 26 de ani. 

 

Eu am un Glock şi Smith and Wesson, mai am o carabină și o armă cu foc automat în mașină. Nu are rost să vorbim de tehnologie. Noi trebuie să vorbim că serviciile noastre sunt la fel. Diferă tehnologia și legile. 

 

Spre exemplu eu nu trebuie să fac raport pentru nimic. Noi scriem câteva linii și gata. Dacă lovești mașina sau... uitați înainte de a veni în România era unu pe autostradă băut care nu s-a oprit. Avea viteză mare și am intrat în el ca să îl scot din stradă că dacă nu omora pe cineva. Mie îmi mulțumește că am salvat vieți. Avem asigurări la mașini așa că pot plăti”, a completat Robert Stoika. 

 

 

Constantin Mandache a replicat că Sindicatul SNAP ”a câștigat în jurisprudență la Minister un caz cu un coleg de la Brașov, care a lovit mașina în timpul serviciului și a fost pus să plătească 5.000 de lei. Am schimbat regulile pentru ca polițiștii să nu mai plătească dacă se produc incidente”. 

 

Finalul emisiunii a dat lovitura de grație sistemului românesc. 

 

Cu ce impresie vă întoarceți în SUA. despre Poliția Română. Ce le veți spune colegilor”, la întrebat Delia Cărbune. ”Sincer nu adevărul. Nu cred că pot să zic adevărul. Mă doare sufletul că sunt român, dar serviile noastre sunt la fel și acolo și aici. Eu realiz și știu și înțeleg situația de aici, dar ei nu ar putea să o înțeleagă. 

 

Respectul, însă, nu e același. Legile trebuie schimbate în România. Vreți să vă spun adevărul? Eu dacă aș fi ministru aș da jumătate din Poliție afară și aș reface legile de la zero. Nu să le petecești. Aș schimba toate legile și sistemul. Aș da legi care să susțină polițistul să își facă serviciul. Să plece cei care trebuie să iasă la pensie și să schimbăm mentalitatea”, a povestit Robert Stoika.

 

El s-ar vedea la pensie profesor la Academia de Poliție din România. ”Am fost și la Academia de poliție am plecat cu un gust amar. Băieții care pleacă de acolo pleacp juriști și avocați, dar nu pleacă polițiști. Generalul de acolo m-a felicitat și a spus că aș putea să îmi fac doctoratul la ei, da le-am mulțumit și le-a spus că dacă voiam să fiu doctor mergeam la Facultatea de Medicină. Eu sunt polițist”, a încheiat Robert Stoika. 

Comentarii Facebook