Duminica 22 Decembrie

În Cluj, s-au furat PĂDURI în valoare de 12 milioane de euro. JAFUL a fost constatat numai ACUM



Jaful din pădurile clujene începe să iasă la lumină, în urma unor controale efectuate de inspectorii ITRSV Cluj, pe ultimii ani.

Au fost controlate 3 din cele 13 ocoale silvice din județul Cluj, de unde au dispărut 345.144 metri cubi de material lemnos. ”S-a constatat că au fost tăiați 345.144 metri cubi de material lemnos în valoare de 54,7 milioane de lei. S-au verificat ocoalele silvice Beșiș, Someșul Rece și o parte din ocoalele Vlădeasa și Huedin”, a declarat directorul ITRSV Cluj, Istrate Ștețco.

Jaful s-a produs în ultimii 7 -8 ani. ”Prima constatare după şase luni de controale, este că pădurile din Cluj au fost distruse, agresate, tăiate ilegal de nişte oameni care au acţionat timp de 4 - 6 ani cu toleranţa instituţiilor statului. Cifrele rezultate în urma controalelor sunt 345.144 mc de lemn tăiat ilegal din anul 2007, pagube peste 54 de milioane de lei de la câteva ocoale, faptul că a dispărut o suprafaţă de 1000 de hectare de pădure din judeţ, ne îngrijorează şi ne face să credem că mafia lemnului în judeţul Cluj a fost la ea acasă, a fost întreţinută inclusiv de factori politici. Nu se poate să poţi fura o astfel de cantitate de lemn fără ca niciun organ al statului să nu constate acest lucru. Cei vinovaţi stau acum liniştiţi pentru că ştiu după 3 ani faptele se prescriu, dar îi asigur că le facem dosare penale şi să plătească. Este un raport îngrijorător pe care l-am întocmit şi va fi înaintat pentru a începe urmărirea penală în instanţă. E de neimaginat ce s-a întâmplat la Cluj, cu voia celor care au condus, în ultima vreme, România. Am avut de aici un prim-ministru, Clujul trebuia să fie exemplu de funcţionare a instituţiilor statului. Dar instituţiile statului au fost protejate pentru a nu-şi face datoria. A fost o susţinere a nefuncţionării instituţiilor de către politic, nu se poate să nu faci controale 4 ani la Direcţia Silvică Cluj, au avut o anumită protecţie”, a spus Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

În urma neregulilor constatate, 17 pădurari vor fi daţi afară de la 1 august, precum şi trei şefi de districte şi un şef de ocol, la care se adaugă sancţiuni administrative faţă de alţi 34 de angajaţi. ”Mă îngrijorează managementul prost al fostei conduceri a Direcţiei Silvice Cluj, au adus prejudicii statului prin modul în care au administrat pădurea şi au făcut acte administrative şi contabile, rămâi uimit când le vezi. De exemplu, Direcţia Silvică Cluj a plătit 100.000 de kg de melci, de fapt a dat un împrumut mascat de 110.000 de euro unei firme private. O altă faptă de neînţeles este că au fost încheiate contracte astfel încât angajaţii instituţiei care trebuiau să administreze resursa de lemn au lucrat pentru o firmă privată. Faptele penale trebuie înaintate în instanţă iar vinovaţii să plătească”, a mai spus Lucia Varga.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, a declarat că și inspectorii ITRSV Cluj nu și-au făcut treaba și că va începe ”curățenia”.

Comentarii Facebook