Duminica 22 Decembrie

Rampa de gunoi de la Pata Rât a fost închisă. Clujul este amenințat de gunoaie


Rampa de la Pata Rât a fost închisă vineri, 2 noiembrie, firmele de colectare a deşeurilor nemaiavând unde să depoziteze gunoiul menajer.

Ca urmare a acestui fapt, au apărut mari probleme în zona deservită de firma Brantner Vereş, în cartierele Mărăşti şi Someşeni.

Viceprimarul Clujului, Gheorghe Şurubaru, a declarat că nu au pentru moment soluţii la această problemă.

"Rampa a fost închisă, astfel că acum căutăm alte variante de depozitare, dar pentru moment nu avem nimic concret. Vă vom informa când vom gasi soluţia. Rampa nu poate fi folosită deocamdată", a declarat Gheorghe Şurubaru.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE

 

Primarul Emil Boc a declarat că nu sunt probleme și că, deși rampa de la Pata Rât este închisă, este deschisă o celulă temporară de depozitare a gunoiului menajer. ”Rampa de la Pata Rât se închide, conform prevederilor legale. Pe componenta alăturată rampei, până la darea în folosință a primei celule a noii rampe ecologice în septembrie 2013 de către asociația formată din Consiliul Județean Cluj și primăriile din județ, pe locația alăturată se va face depozitarea gunoiului. Rampa veche este într-un program de conservare și închidere conform programului european”, a declarat Emil Boc.

 

Primarul Clujului a precizat că aceasta este problema întregului județ, pentru că acolo se aduc deșeuri din toate localitățile.

 

Directorul Rosal Cluj, Sergiu Hossu, a declarat că în acest moment nu se poate depozita nicăieri ”fracția umedă”, adică deseșurile menajere ale populației. ”Până în momentul de față a fost ridicat gunoiul de pe sector și depozitate în utilajele companiei noastre, dar să sperăm că astăzi se va rezolva problema”, a declarat Sergiu Hossu.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 1

 

Comisariatul General al Gărzii de Mediu București a amendat firma Salprest Rampă, la care acționar este Brantner Vereș, cu 30.000 de lei și a închis rampa de la Pata Rât, pentru că funcționează ilegal.

 

Conducerea Brantner susține că trebuia închisă numai vechea rampă și nu celula de depozitare temporară, aflată în vecinătatea rampei.

 

Există o confuzie, după cum o vede Comisariatul General de la București. Pentru ei există o singură rampă și a dispus vineri, 2 noiembrie, sistarea activității de depozitare a deșeurilor pentru că rampa este neconformă. Asta înseamnă ca depozitarea deseurilor pe acel amplasament este intersiză”, a declarat șeful Gărzii de Mediu Cluj, Bogdan Costea.

 

Garda de Mediu a închis rampa de la Pata Rât. Brantner Vereș a primit o amendă de 30.000 de lei

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 2

 

Eugen Vereș, proprietarul Salprest Rampă, a anunțat că a contestat amenda de 30.000 de lei primită și decizia de închidere a rampei.

 

Am contestat în instanţă, dar avem termen pe 29 noiembrie. Nu înţeleg de ce societatea care administrează platforma temporară de la Pata Rât a fost amendată, câtă vreme în ultimii doi ani aici s-au depozitat gunoaiele menajere, după ce vechea rampă de la Pata Rât s-a închis în 2010. Noi am cerut eliberarea autorizaţiei de la Mediu şi suntem în procedură şi trebuie să prezentăm toate actele până în 15 decembrie. Primăria Cluj-Napoca trebuie să facă dovada că e proprietara terenului platformei temporare”, a spus Eugen Vereş.

 

Acesta a mai spus că acum adună deșeurile de la populație în maşinile proprii şi în containere de mare capacitate. ”Există riscul să nu mai putem ridica gunoaiele de la clujeni pentru că nu mai avem unde să îl depozităm şi să rămână pe străzi. Am informat şi Prefectura Cluj despre această situaţie şi miercuri va veni o comisie să vadă ce soluţii se pot găsi”, a precizat Eugen Vereş.

Comentarii Facebook