UBB Cluj: Exploatarea de la Rosia Montana va distruge 300 km de galerii de mina datand din Antichitate
Exploatarea de la Rosia Montana va distruge 300 km de galerii de mina datand din Antichitate, a declarat profesorul Pompei Cocean, prorector al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj Napoca.
"Exploatarea minereurilor pretioase din cele patru masive (Cetate, Carnic, Orlea si Jig) va distruge un monument unic al civilizatiei umane, constituit din peste 300 km de galerii de mina datand din Antichitate, Evul Mediu si pana astazi. Valorificarea turistica a acestui patrimoniu de exceptie, pe care nici-un alt popor nu-l are, ar asigura, pentru secole de acum inainte, prosperitatea regiunii si beneficii incomparabil mai mari decat cele preconizate de extorcarea bogatiei auro-argintifere a zonei", a precizat profesorul Pompei Cocean.
Prorectorul UBB solicita realizarea unui studiu realizat cu aportul expertilor Consiliului Europei pentru a fi evaluat corect zacamantul de aur, deoarece sunt "intemeiate rezerve in ceea ce priveste evaluarea corecta a zacamantului de catre expertii Companiei Gold Corporation, in sensul subevaluarii deliberate a continutului si valorii acestuia".
Profesorul clujean sustine ca Rosia Montana Gold Corporation va avea avantaje maxime si rapide, in timp ce "statului roman ii revine o infima parte din castigurile preconizate. In schimb, toate consecintele nefaste ale exploatarii miniere (gestiunea unui imens depozit de cianuri secole la rand, distrugerea unui patrimoniu stiintific si turistic inegalabil) urmand sa fie suportate de acesta si cetatenii sai".
De asemenea, sistemul de exploatare preconizat de Gold Corporation "va distruge localitatea Rosia Montana in care, redusa la scara, dar extraordinar de expresiva, este inmagazinata intreaga civilizatie transilvana si a Europei Centrale, cu melanjul sau etnic, multiculturalism si multiconfesionalism", a mai spus profesorul Cocean.
Prorectorul UBB Cluj a vorbit si despre lacul de decantare din Valea Corna, situat la 5 km amonte de orasul Abrud, care "va produce, in cazul ruperii barajului din cauze naturale greu de estimat si previzionat (fenomene climatice extreme ce se intensifica in perioada actuala, alunecari de teren masive, cutremure etc) o tragedie similara ca efecte celei de la Pompei, Herculanum sau Stabiae, ingropand acest oras in depozitele de steril si cianuri deversate. Adica o populatie de cca 6.200 locuitori si o istorie milenara a mineritului din Muntii Apuseni si din intreaga lume".
"Solutiile alese de Gold Corporation pentru rezolvarea problemei populatiei stramutate, prin construirea unui alt stabiliment numit Rosia Noua, sunt derizorii, neasigurand nici-o sursa de venit (terenul este nefertil, impropriu utilizarii agricole, casele, cu o extensiune minimala a spatiului de locuit, nu ofera nici-o perspectiva practicarii turismului rural; distrugerea peisajului zonal prin exploatarea in cariera a zacamintelor este incompatibila cu orice activitate turistica, in ciuda invocarii ei asidue de catre adeptii proiectului etc)", a mai precizat profesorul Pompei Cocean.
Prorectorul a mai vorbit si despre solutiile propuse de Gold Corporation pentru contrabalansarea efectelor dezastruoase ale cianurilor utilizate in procesul de prelucrare a minereului. "Nu ofera siguranta in ceea ce priveste contamninarea panzei freatice, a solului si atmosferei. Poluarea Ariesului, Muresului si Tisei (cu efecte negative inclusiv in raporturile cu tarile invecinate) este oricand posibila, indiferent de asigurarile oferite de apologetii interesati ai proiectului. Cataclismele naturale sau erorile antropice nu pot fi anticipate, nici ca intensitate, nici ca moment de declansare. Dezastrul de la Fukusima, datorat unor cauze naturale ce nu au putut fi estimate la adevarata lor semnificatie de catre atat de precautii specialisti japonezi, trebuie sa fie un reper pentru orice interventii riscante asupra naturii oricarei regiuni terestre", a mai spus Pompei Cocean.
Citeste si...
Lectie scotiana pentru razboiul contra Rosia Montana Gold Corporation - VIDEO
0 Comentarii