Vineri 15 Noiembrie

Noile bănci de pe malurile Someșului, evitate de clujeni: „Te bate în cap soarele sau ploaia, sub cerul liber şi acolo vor rămâne!” - FOTO


Noile bănci de pe malul Someșului creează polemici aprinse, civicii clujeni spun că acestea „cu greu pot fi numite bănci de șezut”. Fără spătar și majoritatea din piatră goală, noile bănci sunt evitate de oamenii care se refugiază pe scările din lemn poziționate spre Someș, la umbra puținilor copaci. 

Vara asta toridă la Cluj se poartă Klotz-uri de piatră (blocuri paralelipipedice de aprox 100 kg, cel puțin). Majoritatea piatră goală, unele acoperite cu compozit de lemn - obiecte valoroase, scumpe, late, lungi, cu greu le poți numi bănci de şezut, se pot folosi drept locuri de dormit, desigur Toate fără spătar.

Amplasamentul îmbietor este aproape invariabil în plin soare, departe de copaci sau alte surse de umbră. Te bate în cap soarele sau ploaia, sub cerul liber şi acolo vor rămâne!

Toți proiectanții au gândit Şederea oamenilor la fel - fie pe malul Someşului, pe strada Universității, pe Str. Tipografilor, invariabil aceleaşi Klotz-uri moderne foc, prietenoase, confortabile şi îmbietoare la Relaxare pentru om.

Am vizitat azi malul drept Someşului; nimeni, dar absolut nimeni din multitudinea de clujeni, ieşiți la joacă sau plimbare în zonă, nu stătea pe aceste bănci noi. 

În schimb au ales instinctiv scările de lemn spre Someş, finalizate sau doar în fază de bârne. Pentru că Lemn, pentru că Umbră, pentru că mai aproape de firesc - după cum ne învață „Psihologia spațiului construit".

Am întâlnit şi nişte copaci, rupți sau maltratați cu mormane de moloz şi beton debarasat în jurul lor. Agonizează.

Dezolată am căutat să scap din zonă, şi cu 2 lei plătiți pe bon m-am refugiat în Parcul Babeş. Ce oază superbă! Multe bănci, cochete, aerisite, plăcute, chiar dacă majoritatea sunt fără spătar, pot fi măcar încălecate.

Categoric ALTĂ VIZIUNE!

Am ales totuşi o bancă CU spătar, să-mi trag sufletul.

Le-am pozat cu jind, nu-i aşa că sunt frumoase? Suport lateral discret de granit, silueta elegantă, ergonomică, dimensionate proporționat pentru adulți, vârstnici, copii. Şi mai ales de câteva ori mai economice ca material şi valoare. 

Păi cine mai câştigă dacă pun bănci fireşti în loc de Klotz-uri monstruoase? 

Concluzie: Relaxare plăcută, încă nu e totul pierdut!”, a transmis o clujeancă pentru „Clujul civic”.

Zeci de comentarii au susținut același punct de vedere, băncile sunt inconfortabile, neadaptate la necesitățile oamenilor. 

„Nicio altă "pedeapsă" celor care le-au gândit şi acceptat, decât să stea vreo 3 ceasuri pe ele, într-o după-amiază precum cea de azi.. plus demisia, desigur”; „Multe bănci fără spătar... prea multe”; „Ne coacem la propriu. Trebuie oprită cu orice preț tăierea oricărui copac sănătos din oraș! Indiferent de afacerile primăriei cu puieți de platani și panseluțe!”; „Eu i-as pune pe cei din comisia de proiectare, împreună cu cei care au aprobat, sa stea o zi pe malul Somesului pe betoanele acelea” - au comentat și alți clujeni. 

Foto: Adela Dehenes/Clujul Civic

Comentarii Facebook