Vineri 15 Noiembrie

Bolnavii care vor concediu de odihna trebuie sa declare pe proprie raspundere ca vor fi acasa intre orele 8-11, 12-17 si 18-20

Angajatii aflati in concediu medical vor fi verificati la domiciul cu politia. Reprezentantii Ministerului au stabilit ore clare la care bolnavii trebuie sa stea acasa, asteptand controlul.


Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, in momentul in care vor primi concediul medical de la medicul de familie, pacientii vor fi obligati sa semneze o declaratie pe proprie raspundere.


"Declaratia pe propria raspundere cuprinde numele si prenumele beneficiarului de concediu medical, CNP-ul acestuia, unitatea angajatoare si functia pe care o ocupa. Prin aceasta pacientul declara ca este de acord cu urmatoarele: sa anunte angajatorul cu privire la incapacitatea de munca in termen de 24 de ore de la obtinerea certficatului de concediu medical precum si datele medicului, sa indice adresa de resedinta aleasa pe toata perioada concediului medical, sa fie prezent la adresa indicata cu exceptia situatiilor justificate cu documente medicale pentru efectuarea de tratament medical, sa poate fi vizitat, la adresa indicata, de persoanele indrituite de lege, in intervalele orare 08.00-11.00; 12.00-17.00 si 18.00-20.00", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.


In situatia in care beneficiarul de concediu medical nu se afla la domiciliu, acesta nu va primi indemnizatia de asigurari sociale aferente concediului medical.


Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, sustine ca introducerea de luna viitoare a noilor masuri, aprobate de Guvern, printr-o ordonanta de urgenta, va duce numai in acest an la economii la buget de 142 de milioane de lei.


"Este inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate sa fie cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fara justificare. De exemplu, suma platita in 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce inseamna dublarea cheltuielilor fatade anul 2006 cand s-au platit 482 milioane de lei. Am avut judete, ca Neamt sau Giurgiu, unde s-au inregistrat cresteri si de 4 ori la eliberarea certificatelor. Tot anul trecut, au fost eliberate in jur de 2 700 000 certificate, si aici nu sunt raportate datele din Bucuresti, Maramures si Casa Transporturilor. Haideti sa facem socoteala a ceea ce inseamna 2 700 000 certificate eliberate la un numar de aproximativ 5 000 000 de angajati cati are in prezent Romania. Prin acordarea, nejustificat, a unor concedii medicale ii privam chiar pe cei care au nevoie de ingrijiri medicale", a declarat astazi ministrul Cseke Attila.

Comentarii Facebook