Rabla pentru electrocasnice începe pe 14 mai. Buget dublu faţă de 2019, laptopurile sunt lăsate la urmă


Programul Rabla pentru electrocasnice va lua startul peste o săptămână, în data de 14 mai. 

Bugetul alocat înlocuirii electrocasnicelor este de 75 de milioane de lei, aproape dublu faţă de cele 40 de milioane alocate în 2019.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, spune că, în acest an, fiecare domeniu de electrocasnice va avea propriul buget. S-a decis astfel după ce, în ediția anterioară a programului, cei mai mulți bani au fost folosiți pentru cumpărarea de televizoare.

Regula de bază este, în primul rând, să subvenționăm schimbarea aparaturii electrocasnice care consumă cel mai mult în casă: frigiderul, mașina de spălat rufe, mașina de uscat rufe. Sunt cele trei cu care pornim” , a spus Tanczos Barna.

Prima săptămână va fi una de înregistrare în sistem pentru toţi cetăţenii care doresc să participe în program.

Prima săptămână, alocată pentru înscrierea în program. Primele vouchere, pentru electrocasnice mari

Ulterior, la o săptămână, va începe partea dedicată celor trei componente privilegiate de autorități: mașini de spălat rufe, mașini de uscat rufe şi frigidere, a explicat ministrul mediului. În program intră și mașinile de spălat vase.

O etapă ulterioară este dedicată pentru laptopuri, tablete şi televizoare.

Ministrul Mediului: În 2019, românii au dat iama în televizoare, vrem să evităm asta

Alocăm sume pentru fiecare componentă separat, astfel încât să nu ne trezim, cum s-a trezit ministerul acum doi ani, cred, că 40% sau 60% din bani se duc pe televizoare”, a explicat ministrul mediului într-o emisiune televizată.

Un echipament vechi cu care participăm la programul Rabla pentru electrocasnice, un frigider, de pildă, poate fi dus la magazinul de unde ne achiziționăm unul nou sau poate veni o echipă să-l ridice de acasă, așa cum se întâmplă și în cazul unei achiziții online.

Ministrul Mediului: Trebuie dat la schimb un aparat similar, dar vor fi şi excepţii

În principiu, la fiecare echipament se predă ceea ce se cumpără, dar vor fi specificate la fiecare. Vor fi și excepții, acolo unde vrem să ajutăm, de exemplu la laptopuri, tablete, trebuie să ajutăm familiile care nu-și pot trimite copiii la școală. Sau aparatura de aer condiționat - acolo putem să venim cu un consumator mai mare, ca să avem această regulă de a preda un aparat electrocasnic”, a precizat Tanczos Barna.

Inițial, Rabla pentru electrocasnice trebuia să înceapă în 15 decembrie 2020, însă programul a fost amânat din cauza insecurității cibernetice. Ulterior, s-a așteptat bugetul pentru 2021 pentru a fi relansat.

În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++ și A+++, dacă predau echipamente electronice vechi.

Care este valoare unui voucher pentru un frigider şi cât este reducerea pentru un laptop

Prin programul de la Ministerul Mediului, toţi cei care vor să-şi cumpere electrocasnice noi, vor primi, în schimbul aparatelor vechi patru tipuri de vouchere de reducere.

    - aspiratoare – 200 de lei;

    - tablete și mașini de spălat rufe – 300 de lei;

    - aparate de aer condiționat, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, mașini de spălat vase – 400 de lei;

    - laptopuri – finanțare de 500 de lei;


Comentarii Facebook