Amintiri din Clujul de altădată! Imagini superbe cu un concert din Parcul Central de acum 100 de ani: ,,Ce lume elegantă” - FOTO
Eleganță, frumusețe și simplitate. Așa ar putea să fie descrise cele două imagini care surprind un concert din anii 1900 din Cluj-Napoca, din Parcul Central Simion Bărnuțiu
Cele două fotografii au fost publicate de către pasionați, pe o rețea de socializare. Acestea surprind momentele de distracție și socializare ale oamenilor din Cluj, de acum aproximativ 100 de ani.
Mai mulți clujeni frumos îmbrăcați și eleganți, o scenă în care se văd mai mulți muzicanți cu diferite instrumente și foișorul din Parcul Central, sunt elementele care merită observate.
,,Ce lume siluetă și elegantă!” a scris o clujeancă.
,,Putem aprecia cât timp a trecut de atunci din grosimea trunchiurilor copacilor...cu prima ocazie voi face o fotografie din același unghi pentru comparație,” a scris un utilizator.
Istoria parcului se intinde pe o perioada de peste 185 de ani, fiind inscris, incepand cu anul 2010, pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania.
- 1827 – moment de referinta – Asociatia de Binefacere a Femeilor inchiriaza terenul neamenajat, dorind sa creeze un loc recreativ.
- 1830 – Deschiderea parcului catre public, avand initial numele Nepkert (Parcul Poporului).
- 1860 – Ingrijirea parcului este preluata de Comisia Parc, presedintele acesteia fiind contele Imre Miko.
- 1862 – Infiintarea Corului Tinerilor Comercianti din Cluj care, sub dirijorul de opera Bela Stoger, obisnuia sa cante seara pe malul lacului.
- 1865 – Ingrijirea parcului este preluata de Asociatia Parcului care a organizat aleile, a sapat lacul si a construit pavilionul de muzica.
- 1871 – Lacul este inchiriat de Asociatia de Patinaj.
- 1874 – Construit dupa planurile arhitectului Henrik Zimmermann, a fost deschis Teatrul de Vara, astazi sediul Teatrului Maghiar de Stat.
- 1877 – Asociatia de Patinaj construieste un pavilion de lemn pe insula din mijloc.
- 1896 – 1897 – Au fost construite pavilionul de patinaj si chioscul, ambele proiectate de arhitectul clujean Lajos Pakey.
- 1900 – In noua cladire de langa parc, proiectata de catre arhitectul Ignac Alpar, incepe sa functioneze Scoala Superioara pentru fete De Gerando. Astazi cladirea adaposteste Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.
- 1960 – Incepand cu acest an, in parc se vor afla statuile unor personalitati celebre: Antonin Ciolan, George Cosbuc, Liviu Rebreanu, Octavian Goga, Sigismund Toduta.
- 1989 – Dupa acest an, parcului i se atribuie denumirea de Parcul Central ,,Simion Barnutiu”.
- 2010 – Inscrierea parcului pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania, potrivit.
5 Comentarii
La vremea respectiva erau numai domni taranii romani nu aveau ce cauta in orasele din Ardeal era interzis sa se stabileasca in ele romanii veneau din coloniile din jurul oraselor pentru a lucra ca de facut comert nu puteau ca nu aveau cu ce singurii cu vanzari erau taranii unguri.
@daniel silva: deci lumra eleganta erau doar maghiari si evrei care stapaneau de facto orasul, cu toate negoturile, cu cultura si obiceiuril lor. Romanii au avut un cuvant de spus abia dupa 1944, cand Transilvania a fost eliberata dupa diktat! Iar Ceausescu, ,,dictatorul odios", le-a construit romanilor in Cluj fabrici si uzine, precum si miile de apartamente… Citeste mai departe
@daniel silva: eh, au incercat si aia sa hungurizeze zona, n-au avut succes, drum bun si multa muje!
@daniel silva: Man, cand scrii, mai pune si tu cate o virgula, un punct, etc... Sa stim unde se termina o propozitie si incepe urmatorea. NU de alta, dar ne trezim ca ungurii o sa se exprime mult mai clar decat tine ...