Arhitectul Vasile Mitrea, care a proiectat cartierele Grigorescu şi Gheorgheni, e dezamăgit de spațiile verzi și de parcaje
Arhitectul Vasile Mitrea, care a proiectat cartierele Grigorescu şi Gheorgheni, a vorbit despre ideile pe care le-a avut când a gândit aceste cartiere.
”Trebuie să facem o precizare: la Gheorgheni, noi am proiectat primele două ansambluri, de o parte și de alta a străzii Unirii, iar celelalte, că erau patru unități de locuit, au fost proiectate ulterior de alții.
În ceea ce priveşte cartierul Grigorescu, am și o bucurie, și o dezamăgire. După 1970, către ’80, a început îndesirea cartierului. Ceea ce înseamnă că au desființat spații verzi, au desființat parcaje, erau niște relații între grădina complexului de locuit și dealul Cetățuii, dealul Hoia, acestea au dispărut, pentru că între blocurile turn de la baza dealului au apărut blocuri P+4, care au obturat aceste posibilități. În Gheorgheni, spre bucuria mea nu s-au făcut aceste îndesiri în cele două ansambluri de la nordul cartierului, pe care le-am proiectat. În presă a apărut această întrebare cum cartierul Gheorgheni, în prima sa parte, nu a fost afectat de îndesire”, a declarat Vasile Mitrea la NapocaFM.
De asemenea, în cartierul Grigorescu erau prevăzute două amplasamente pentru parkinguri, a mai spus arhitectul.
“Cartierul Grigorescu a avut prevăzute două amplasamente pentru parkinguri, iar fiecare unitate de locuit de 300-400 de locuitori avea o suprafață de parcare. Bineînțeles că calculul acestor suprafeţe s-a făcut după indicele de motorizare de atunci și se știe foarte bine că în anii ‘60 nu prea te plimbai cu mașina personală. Parkingurile din Grigorescu erau prevăzute în partea de Vest”, a precizat arhitectul Vasile Mitrea.
8 Comentarii
Bineînțeles că nu ii convine comunistului. A proiectat ca un cretin blocuri de 10 etaje pline de garsoniere si confort 0.
Un imbecil ca și colegii lui din perioada aceea.
Sper sa reusiti sa va scoateți capu de sub fund securiștilor si sa reveniți in prezent. Daca nu, afara cu voi!
Ajunge sa citesti primul cuvant din titlu Arhitectul, atat. Noile sunt "proiectate" de rechinii din imobiliare si politicieni. -"Baga-le ma mai aproape ca mai ies cateva milioane de euro, cu pomul ala ce-i? Vrei verdeata du-te in Spania la cules spanac"...
era usor sa proiectezi pe vremea comunismului cand tot terenul era al statului. Normal ca putea face spatii verzi si tot ce si-a dorit, doar nu l-a durut de spatiu. Acum e alta situatie, mult teren a fost retrocedat, nu te poti extinde pe terenul altora.
@anonim: E simplu NU se aprobă nimic dacă nu se poate face spațiu verde, numai că la noi nici urmă de civilizație doar șpagă, hoție, corupție și ce mai dorești.
@Numa zic: aveti ce ati votat, nu va mai plangeti atata bre borfasilor...
Ce e asa greu sa hotarasti prin lege ca distanta dintre 2 cladiri nu poate fi mai mica decat inatimea celei mai inalte si ca distanta pana la limita de proprietate nu poate fi mai mica decat inaltimea cladirii?
Asa, intre 2 blocuri de 10 etaje vei avea minim 35 de metri. Destul spatiu pentru drum, parcare si ceva iarba.
@ : oho! daca legiferezi asa ceva, urletele bisnitarilor de masini cand s-a introdus taxa de prima inmatriculare ar parea soapte! uiti cate miliarde invart "dezvoltatorii"? cum sa renunte la blocuri intre case si blocuri langa blocuri?
Au fost proiectate pentru taranii obisnuiti cu curte. Acum cumparatorii sunt obisnuiti cu betoane, asa ca Funar si Boc au mai construit blocuri intre blocurile din anii 80.