Așa arăta o ”coadă” la benzină pe Calea Turzii, acum 34 de ani. Cei care au dor de comunism să citească aceste rânduri - FOTO


Românii care regretă perioada dinainte de 1989 ar trebui să analizeze această fotografie și să citească de două ori rândurile de mai jos.

Azi e 19 decembrie, 34 de ani mai târziu. 

Asa arăta o "coadă” la benzină pe Calea Turzii, în anii '80. 

Fiecare proprietar de autoturism primea două bonuri lunar: unul de 5 și unul de 10 litri. Dacă intenționai să mergi la un drum mai lung, trebuia să aduni bonuri și, când prindeai ocazia, să stai la coadă și să alimentezi în rezervor și canistre, sau în ce apucai, câtă benzină primeai, pentru că degeaba aveai bonuri, ”se dădeau” doar cantități limitate.

În Cluj de regulă stateam la coada la benzinaria ”Peco” de pe Calea Turzii din strategie, pentru a nu porni motorul sau împinge, dar coada era adeseori până în vârful pantei, în Feleac (cca 3-4 km). Stăteai ca boul în coadă, pentru că uneori se termina benzina, aflai după o vreme, dar mai stăteai, poate se mai bagă. Uneori și 2-3 zile stătea mașina în coadă, recordul a fost o săptămână. Mai veneai, mai plecai, dacă se mișca coada și nu erai la mașină rămâneai pe loc, ghinion! Făceam cu schimbul ”la coadă”, deși eram under-age, era suficient cât să scot frâna și să las mașina să alunece câțiva metri, sau să o împing”, și-a adus aminte un clujean. 

Alte cozi imense erau pentru alimente. Practic, pentru românii din acei ani statul la coadă era o slujbă în sine.

Între timp, mama stătea la coadă tot cu zilele, la carne, împreună cu vecinele din bloc, în același sistem de ”ținut locul”, dar cu scăunele.

Astfel, aveam cu toții tot ceea ce ne doream: puțină carne, puțină benzină și libertatea de sta la coadă și de a tăcea din gură.

PS Mai era câte unul care după ce stătea la coadă folosea benzina aia ca să își dea foc, dar astea erau rarități extreme. (RIP Liviu Corneliu Babeş!)”, a mai explicat acesta. 

Peste 48% dintre români cred că regimul comunist a fost un lucru bun pentru România, procent mai mare decât în urmă cu 10 ani, relevă un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

De asemenea, peste 46% dintre români cred că înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situaţia din prezent.

Foto: Arhiva Minerva/Faclia

Comentarii Facebook