Au fost odată ca în povești… Băile Someșeni la Cluj. Astăzi ar fi rivalizat cu marele ștrand Apollo, de la Băile Felix - Vezi FOTO

Fotografie aeriană cu Băile Someșeni, făcută de Szabó Tamás

Băile Someșeni sunt abandonate de zeci de ani și au ajuns groapă de gunoi. Administrația Boc vorbește de ani de zile de un Aquapark, dar nu a fost în stare să cumpere terenul de la foștii proprietari și să dezvolte ”bijuteria” turistică de la Someșeni.

Acum, la Băile Someșeni este dezastru total. Bălăriile au pus stăpânire pe fostele bazine, aflate într-o stare avansată de degradare. Băile Someșeni ar trebui să rivalizeze cu marile stațiuni balneare ale Europei sau măcar cu ștrandul Apollo, de la Băile Felix, dar se zbat în ruină. Clujenii fug pe unde pot pentru a se răcori vara.

e1.jpeg

Băile Someșeni, aflate în cartierul Someșeni al municipiului Cluj-Napoca, au fost cândva o stațiune balneo-climaterică de renume, reorganizată în 1927 de reputatul profesor Dominic Stanca, medic primar ginecolog-oncolog și personalitate marcantă a medicinei românești.

Această destinație turistică a fost recunoscută pentru efectele terapeutice ale apelor termale, iar nămolul și apele minerale de la Someșeni Băi erau folosite cu mult timp înainte de organizarea profesorului Stanca, inclusiv pentru tratarea diverselor afecțiuni, printre care și diabetul. Cu toate acestea, în prezent, Băile Someșeni se află într-o stare de ruină și dezafectare.

Chiar dacă au câștigat definitiv procesele cu Primăria, după ce în iunie 2016 proiectul urbanistic pentru reabilitarea Băilor Someșeni și-a încetat valabilitatea, proprietarul și investitorii noi din proiect vor fi obligați să prezinte Primăriei un nou studiu urbanistic pentru modernizarea stațiunii balneare.

iov.jpeg

Comentarii Facebook