Duminica 8 Septembrie

Bârfele anilor `30 din centrul Clujului! Ce a ajuns să facă un tânăr avocat din gelozie/Reacția iubitei este savuroasă


Pe vremuri, pe lângă știrile cotidiene și importante, în ziare se mai găseau și materiale amuzante sau distractive, bazate pe întâmplările din viața locuitorilor de la acea vreme. 

Astfel de articole existau și în ziarele din zona Clujului. Aceste bârfe despre viața celorlalți țineau aproape cititorii care se amuzau copios pe baza picanteriilor din publicațiile locale. 

O astfel de bârfă a apărut în numărul din 24 Ianuarie 1938 al ziarului Curentul, fiind relatată drama a doi tineri îndrăgostiți care ajung la un conflict de zile mari din cauza geloziei, existând chiar și o trimitere în judecată pentru tentativă de omor. 

În numărul nostru de eri am anunţat că d. dr. Breban Emil, titularul cabinetului III instrucţie de pe lângă tribunalul local, a emis ordonanţă definitivă de trimitere în judecată pentru faptul de tentativa de omor, a tânărului avocat stagiar Daugner Ladislau, care din cauza geloziei a încercat să-şi omoare iubita, trăgând asupra ei un foc de revolver, în plină stradă, în faţa Operei Române”, îşi începe autorul textul ştirii senzaţionale.

Judecătorul de instrucție „intră în scenă” pentru a-i lua un interogatoriu victimei chiar în spitalul unde fusese internată după ieșirea violentă a iubitului său gelos. 

Eri dimineaţa d. dr. Breban Emil s’a deplasat la clinică unde se află internată tânăra Barabas Paraschiva, victima atentatului pomenit mai sus, pentru a-i lua un interogatoriu”, consemnează publicaţia.

Ce rugăminte a avut tânăra față de iubitul său gelos care a împușcat-o?

Deși a fost împușcată de cel căruia i-a jurat iubire, tânăra noastră nu vrea să ceară daune și spune că încă își mai iubește partenerul, ba chiar a venit cu o rugăminte față de tânărul gelos. 

Tânăra victimă a declarat că este fiica unui fost mecanic din Reghinul Săsesc. Tatăl ei a murit acum cinci ani, lăsând pe drumuri soţia şi copiii. Fiind prea tânără, Barabas Paraschiva, a căutat totuşi să-şi intreţină mama bătrână, vânzând covoare pe care singură le lucra.

Acum câtva timp, Barabas Paraschiva a venit în localitate unde s’a ocupat tot cu vânzarea covoarelor până când într’una din zile a cunoscut pe avocatul Daugner Ladislau, cu care a legat o strânsă prietenie.

Se ştie apoi cum din cauza geloziei, avocatul Daugner şi-a împuşcat iubita, urmând ca pentru această faptă să sufere rigorile legei, făcând puşcărie.

Întrebată despre pretenţiile ce le-ar avea dela iubitul ei, Barabas Paraschiva care tot il mai iubeşte a declarat că nu face nicio reclamaţie împotriva lui, ba chiar roagă autorităţile judecătoreşti să nu-l condamne. Singura pretenţie formulată de victimă este acea că până la însănătoşirea complectă a ei, avocatul Daugner să aibă grija mamei sale bătrâne.”, se precizează în articol. 

Astfel, în finalul articolului aflăm că anchetatorii au rămas impresionați de povestea de dragoste dintre cei doi, iar asta ar putea schimba rezultatul întregii drame. 

Mărturisirea tinerei Barabas Paraschiva a impresionat pe anchetatori, şi nu se ştie care va fi rezultatul acestei drame amoroase.”â

Curentul_1938_01-drama-amoroasa-denunt-spionaj_page-0001-scaled-e1717069263789.jpg

Curentul-2-ian-1938-1536x1024.jpg

Curentul_1938_01-drama-amoroasa-denunt-spionaj_page-0001-701x1024.jpg

Comentarii Facebook