Bastionul Croitorilor-locul unor drame uriașe din istoria Clujului. Citește povestea tragică a unui luptător celebru ars pe rug și tras în țeapă acolo
Bastionul Croitorilor sau Bethlen bástyája este unul din puținele turnuri de fortificație care a făcut parte din Vechea Cetate a Clujului și care s-a păstrat intact până în zilele noastre. Bastionul reprezinta de fapt partea de sud-est a cetatii Cluj si a fost amintit pentru prima data in anul 1475. La acea vreme, cetatea medievala se intindea pe 45 de hectare si avea 20 de turnuri si porti. Fiecare turn era dat in grija unei bresle (croitori, cizmari, tâmplari, săpunari, olari). Asa s-a intamplat si cu bastionul croitorilor, care a fost , înființat, intretinut si aparat zeci de ani de croitorii din oras.
Când a fost ridicat zidul de sud-est al cetății medievale?
Mentionat pentru prima data in documente in 1475, Bastionul Croitorilor a fost reconstruit între anii 1627-1629, în perioada principelui Gabriel Bethlen, ajungând la forma actuală. Este construit din piatră dăltuită, zidurile masive păstrând încă lăcașurile de tragere. Spre nord se mai păstrează încă o bucată din zidul de piatră cu creneluri și drumul de strajă pe zid.
Bastionul a fost denumit după breasla croitorilor din Cluj, care pazea cetatea în acel punct, si a fost martor al unor drame care au marcat istoria Clujului.
După Bătălia de la Mirăslău, Baba Novac, unul dintre generalii lui Mihai Viteazul, a fost prins, torturat și executat în cetatea Clujului de către nobilii transilvăneni. În timp ce se afla cu o solie, Baba Novac a fost arestat de Dieta din Cluj (formată din aristocrația maghiară) și condamnat la moarte. El a fost executat prin ardere pe rug la data de , iar apoi a fost tras in teapa si expus in apropiere de Bastionul Croitorilor. Executia acestuia si a preotului Saski a avut loc in centrul Clujului. Nobilii maghiari l-au torturat pe Baba Novac timp de o ora si jumatate. Generalul a fost jupuit, apoi spanzurat deasupra unui rug si in final tras in teapa. "Am dat tiganilor pentru ca au schingiuit, au torturat, au fript si au tras in teapa pe Baba Novac si pe preot, celor doi calai, 3 florini", este consemnat in documentele administrative ale orasului.
În anul 1936 a fost ridicată la Cluj o troiță pe locul în
care fusese expus trupul neînsuflețit al mercenarului sârb. Aceasta purta
inscripția: "În acest loc a fost
tras în țeapă Baba Novac generalul lui Mihai Viteazul, după ce a fost ars pe
rug în Piața Clujului împreună cu duhovnicul său în ziua de 5 februarie 1601.
Recucerind Ardealul Voevodul Mihaiu a așezat aci între 11-16 august 1601 un
steag în cinstea marelui și viteazului său slujitor. Ridicatu-s'a această
troiță în Ziua Eroilor 21 Maiu 1936."
Statuia lui Baba
Novac, care se
găsește astazi în dreptul Bastionului Croitorilor din
Cluj, a fost ridicata in memoria acestuia in 1975.
Bastionul Croitorilor în zilele noastre
Bastionul a fost restaurat în anul 1924 și transformat în muzeu de către Comisia Monumentelor Istorice. O altă restaurare a avut loc în 1959. În perioada 2007-2009, după două decenii de paragină, bastionul a fost din nou restaurat, iar în prezent găzduiește Centrul de cultură urbană, care cuprinde o sală de conferințe și spații expoziționale.
Bastionul a fost transformat in muzeu in 1924, cand a fost si restaurat. Dupa 1989, turnul si zidul au fost lasate in paragina. In aceasta perioada au fost loc de refugiu pentru cei fara adapost, care au dat foc de cateva ori interiorului.
Programul de restaurare a inceput in 2007, a durat doi ani si a costat Primaria peste 2 milioane de lei. Centrul de Cultura Urbana, cum se numeste acum vechiul turn al cetatii, adaposteste o cafenea, un spatiu de expozitii, o biblioteca si o sala de conferinte cu 70 de locuri.
5 Comentarii
Asa ar trebui sa fie si cu hotii si politicienii corupti trasi in teapa toti si sunt convins ca nu s-ar mai fura atata la noi in tara! Dar la noi militia si judecatorii apara si protejeaza infractorii
Și ne mai miram ca s-a demolat cocioaba de pe A. Iancu?
Daca lo tras in ţapă inseamna ca no fost cuminte ce plm.....
@>>>: cu multi ar trebuii facut la fel...
@andi: Du-te ma la Dej, țarane..