Burghezia Clujului mergea la primul ”Aqua park” al Clujului, în 1900. Baia cu aburi “Diana” era vis-a-vis de Teatrul Maghiar - FOTO
Baia cu aburi ”Diana” a funcționat vis-a-vis de Teatrul Maghiar până în 1930.
Baia cu aburi “Diana” (Diana gőzfürdő) - de la care vine si numele vechi al străzii Cardinal Hossu / Pavlov (Fürdő utca, strada Baii) - a fost deschisa de medicul principal al orașului, Szombathelyi Gábor in 1843 pe locul actual al monumentului Rezistenței Anticomuniste, vis-à-vis de Teatrul Maghiar.
A reprezentat locul de relaxare pentru burghezia orașului, dar și locul unde mulți clujeni au invatat sa inoate: maestrul instructor ținea de la margine literalmente în ”frau” pe cei dornici sa invete. Iarna se organiza și un patinoar pe bazinul din aer liber.
Deși un incendiu a distrus complet baia în 1869, aceasta a fost redeschisa in 1875 cand a fost adaugat si bazinul de înot în aer liber. Conform unei reclame de epoca, în afara de bazinul exterior, dispunea de bai cu aburi, cu apa minerala si cu apa încălzită electric.
Inițial doamnele puteau vizita baia dimineața, iar bărbații, după masa. Aceasta restrictie a dispărut la începutul anilor 1900.
În 1930 a fost închisă iar cladirile demolate în 1939.
De altfel primul bazin de înot din Cluj a fost deschis în 1855 în locul actualului stadion pentru militarii austrieci stationati pe Cetatuie. Clujenii puteau inota cand nu era folosit de militari. A fost închis in 1911 odată cu construcția bazei sportive, se arată pe grupul Amintiri din Vechiul Cluj.
Foto (András Vajda): Restaurantul Steinwald de langa baie
2 Comentarii
Îmi aduc aminte perfect.
Zilnic erau linse coorveturile de pe Cetățuie de cineva, și cine alții decât de cei cunoscuți mapamondului.
Și uite-așa au trăit fericiti și au dat naștere la clujeni adevărați, mai putini celor de acum 10 generații știute.