Casa Călăului și prima Grădină Botanică a Clujului de pe strada Avram Iancu, sacrificate pentru interesele imobiliare
Casa Călăului și Prima gradina botanică a Clujului, de pe strada Avram Iancu, care a aparținut contelui Bethlen, ar fi putut fi doup obiective turistice de referință în Cluj-Napoca.
Casa Călăului a fost demolată după ce a fost abandonată și a ars într-un incendiu în 2002. Zona respectivă putea fi un adevărat magnet pentru turiști, dar Primăria Cluj-Napoca, atunci condusă de Gheorghe Funar, și-a bătut joc.
Lucrurile au continuat pe același făgaș mai departe. Lângă Casa Călăului era vechea grădină botanică a Clujului și zidul cetății medievale. Ambele nu au valorat nici cât o ceapă degerată nici pentru primarul Emil Boc, care nici nu a contestat în instanță autorizația de construire a hotelului, care acum acoperă vechea grădină botanică și obturează zidul cetății.
USMAV a vrut că conserve vechea grădină botanică
În curtea de pe str. Avram Iancu nr. 23-25 a fost prima Grădină Botanică a Clujului, după care a fost Grădina Prefecturii.
Acolo există cel mai bătrân salcâm japonez din Transilvania (150-200 ani, conform specialiştilor USAMV şi Facutăţii de Biologie a UBB), care a fost tăiat de constructorii hotelului.
Casa Călăului putea fi refăcută și transformată într-un obiectiv turistic
Casa Călăului era o clădire situată pe Uliţa Turzii Dinafară – actuala stradă Avram Iancu. Există mai multe legende legate de clădirea respectivă. Potrivit unora, casa ar fi fost locuinţa călăilor Clujului. Altele afirmă că aici ar fi locuit un călău venit de pe meleaguri străine, care s-ar fi retras în urbea clujeană. Cuprins de remuşcări faţă de cei pe care i-ar fi decapitat, fostul călău s-ar fi ocupat până la sfârşitul vieţii de acţiuni caritabile Nu se ştie dacă aceste povestiri sunt sau nu reale. Cert este faptul că edificiul se afla lipit de vechiul zid al cetăţii, dar în exteriorul acestuia. Unii istorici sunt de părere că imobilul în care ar fi locuit călăul oraşului medieval Cluj, nu s-ar fi putut afla în afara zidurilor cetăţii.
Aşadar, cea de-a doua legendă conform căreia un călău de pe alte meleaguri s-ar fi retras aici este mai plauzibilă. E posibil ca şi asocierea dintre clădire şi călău să fi fost făcută şi datorită faptului ca în zona aceea locuiau multe persoane de etnie romă, care se ocupau, în genere, cu o astfel de activitate.
Pentru o lungă perioadă de timp, clădirea nu a mai beneficiat de atenţie din partea autorităţilor, după 1989 ea ajungând să fie locuită de romi. În 2002 clădirea a fost distrusă în totalitate, în urma unui incendiu, afirmă Ioan CIORCA, autorul mai multor cărți dedicate obiectivelor turistice majore ale municipiului Cluj-Napoca.
14 Comentarii
Văleu! Casa căcălăului! Decât niște putrăgaiuri vechi mai bine un mastodont hidos. Din două rahaturi mai bine un rahat proaspăt.
Ce rusine, se continua cu aceleasi manareli de ani si ani in piata imobiliara, si mai ziceti ca orasul asta ii super !!!! Nu sa schimbat nimic in romanica. Rusine !!!!!
Asadar din 2002 de cand a ars nu a dat nimeni niciun scuipat pe renumitul "monument", dar acum cand cineva incearca sa faca ceva pe locatie sar toti sacalii sa-i atace!
Sunt destule case "istorice", darapanate in zona centrala, ii pasa cuiva de ele? Evident ca nu pana cand nu-s cumparate si alea de cineva care vrea sa-si faca o afacere in locul… Citeste mai departe
@cornel: Funar era ocupat cu aprobarea statuilor si a semafoarelor prin oras, iar boc cu aprobarea pentru spatii verzi (proiectul asta asta cica ia scapat). Nu conteaza, las ca Boc face treaba!
@cornel: si nu te intrebi cum a ars si cine profita, sau macar ce se face acolo? De ce nu au facut un parc sau loc de joaca pentru copii ?
@ana:
La tine pe proprietate.
Nu sunteți in stare sa întrețineți Gradina botanica a Clujului. Scuipați și rupeți florile, va lăsați rahat de câine peste tot, și nu va curatati in fata ușii de la apartament sa nu spun in curte sau mai grav in case. Aici, in acest loc locuitorii celor 20 apartamente intr-o zi de sambata puteau sa curete benevol acea infectata zona, nu trebuia sa… Citeste mai departe
o mizerie ce era acolo plin de sobolani si soareci; nici dracu nu se baga in afara de boschetarii din centru; au facut un lucru f bun acolo si sper sa darame toate cosmeliile orasului si sa faca blocuri sau orice; toti prostii frustrati se baga in seama ca oare de ce fac - da oare cand misuna si colcaie mizeriile acolo de ce nu a-ti iesit sa filmati… Citeste mai departe
@alex: Tu chiar crezi ca Clujul e peste Londra sau New York. Ce sa facem, cu astia ca tine trebuie sa defilam...
@alex: dute înapoi de unde ai venit...beehăie acolo...
@alex: amice esti pe dinafara...In Praga, Viena sau orice oras vechi se restaureaza tot. Aici de ce nu fac asta nu te intrebi ????? Cladirile istorice au valoare si ce se face acum este kitsch care va ramane mereu.Pentru tine care poate nu esti clujan nu conteaza. De ce nu sa facut parc loc de joaca pentru copii ?????