Clujenii comandau alimente și băuturi la domiciliu în 1972! ”Curierul de acum 50 de ani arăta ca un ofițer KGB” - VIDEO
Livrările la domiciliu au explodat în România, implicit și în Cluj-Napoca, în pandemie, dar puțini mai știu că se făceau și pe vremea dictatorului Nicolae Ceaușescu.
La Cluj, era casa de comenzi a magazinului ”Sora”, care furnizeaza alimente, băuturi sau chiar lapte la domiciliu, în 1972. Studioul Cinematografic Alexandru Sahia a filmat în acel an reportajul ”Săptămâna în imagini - Carnet de reporter”.
Astfel de case de comenzi erau și în alte zone ale țării și livrau și alte bunuri, nu numai lapte. Comenzile se lăsau prin telefon, dar era un calvar să reușești. ”Stăteam la telefonul ăla câteva ore bune: suna veșnic ocupat. Era și normal, din moment ce un milion de alți bucureșteni făceau fix același lucru simultan cu mine: toți încercau să sune la casa aia nenorocită de comenzi. Spre capătul listei, după ce terminam cu alimentele principale, începeau adevăratele emoții. Cu voce tremurândă întrebam: „Ciocolată aveți?” ”Avem, dar e chinezească și o dăm doar dacă luați și creveți”. Luam și creveți, ce era să fac? Pe vremea aia, dacă intrai într-un restaurant, nu puteai să comanzi, pur și simplu, apă minerală. Ți se răspundea: ”Servim apă minerală doar dacă luați și vin”. În ton cu vremurile, dacă găseai ciocolată, ți se băgau pe gât și alte alimente care nu făceau vânzare atât de bună”, a relatat o bucureșteancă, pe site -ul Vice.ro.
În București, erau două case de comenzi: ”Minerva” și ”Albina”.
”Anumite alimente ”strategice" (carnea, de pildă), puteau fi cumpărate în limita a unu-două kilograme. Dacă găseai pui, mai mult de unul singur nu primeai. În rest, puteai comanda ca un boier mălai, făină, zahăr, ba chiar și lapte, dacă aveai noroc. Aveam o listă de cumpărături pe care le bifam, pe rând”, a mai relatat aceasta.
Comenzile veneau peste câteva zile, cu o dubiță așa cum apare și în imaginile filmate la Cluj-Napoca, în 1972.
Cei care au amintiri despre aceste livrări din Cluj-Napoca pot lăsa comentarii mai jos.
10 Comentarii
Nu va mai plangeti atata ca niste pwzde, n'ai facut in 30 de ani nici un sfert din ce o facut nea Nicu, asa ca jet!
Sigur muncitorilor necalificati de pe la cug le aducea merindea acasa prin casa de comenzi siguuurrrr siguuuurrrr. Ziceti ma adevarul, sau sa va zic eu cine si ce primea prin casa de comenzi ? Nici acum dupa 33 de ani nu recunoasteti ? Pe voi Ion Ilici Iliescu va plateste bolangiilor ?
Nu era chiar dubita eraun Aro....
Comparația este idioată ,dovadă că nu ai trăit acea perioadă. Stăteam la cozi cei care nu aveam telefon să putem comanda ,deci ...ulimea. Acum tot nespălatul poate comanda și este servit de unul ce arată și se comportă ca unul ieșit din canal.
muncitorul cetatean simplu statea la coada de la 4 dimineata si daca nu avea noroc se intorcea acasa cu plasa goala
In anii 80 la ora 7 aveai laptele la usa. Se intampla rar sa nu mearga liftul, si sa trebuiasca sa cobori tu pana la colt sa ti-l iei sau sa uite sa ti-l lasa sau sa ti-l fure. Dar foarte rar. In majoritatea cazurilor, aveai laptele la ura la ora 7. Laptarul lua sticla goala si ti-o lasa pe cea plina. Si asta era normalitate. Era sansa mare sa te trezesti… Citeste mai departe
Așa cum spunea și Habermas, caloriferul are o importanță fundamentală în epistemologie și teoria instalațiilor. Eu mergeam direct la restaurantul partidului unde mă aprovizionam săptămânal cu tot ce poftea burtoaca mea respectabilă inca de atunci.
@Andrei 76 de ani:
Sa-ti creasca burdihanul sa fii sanatos si sa fii Iubit .
Era un numar de telefon pentru p ulime si altul pentru "clasa muncitoare prin reprezentatii sai".
Asa aratau ofiterii KGB?