Clujul anilor 1800, văzut prin ochii celebrului pictor Franz Jaschke
Litografiile pictorului neamț Franz Jaschke ilustrează Clujul secolului al 19-lea, așa cum nu a mai fost văzut până acum. Pictorul era cunoscut în vremea respectivă pentru stilul pointilist, în picturi cu grădini, portrete și peisaje.
Franz Iaschke s-a născut la Rosenthal, în Silesia prusiană (Comitatul Glatz), la 1775, este presupus că data și locul decesului ar fi 1842, în Viena.
Clujul la 1823 - Litografie în ulei de Franz Jaschke (Sursă: Bildarchiv Austria)
În altă lucrare extrem de apreciată, legată de istoria Clujului și semnată de același Jaschke, care în prezent este deținută de Muzeul Național Brukenthal din Sibiu se poate observa Piața Matei Corvin, cum era ea numită pe atunci, în anul 1836.
Piața Matei Corvin la 1836 (Sursă: Muzeul Național Brukenthal)
În pictură, se remarcă impresionanta clădire a bisericii catolice, plasată în centru lucrării, planul secund. În primul plan se desfășoară o scenă de gen cu numeroase personaje de etnii diferite venite la târg, iar în stânga două care trase de vite. În planul secund sunt tarabele și alte grupuri de personaje care cumpără sau sunt în trecere. Piața este închisă pe toate laturile, de clădiri. În fundal, deasupra acestora, cerului îi este rezervată aproximativ jumătate din înălțimea compoziției. În partea dreaptă, jos, se poate observa o semnătură: „Fr. Jaschke”, datat 1836.
0 Comentarii