Cofetăria Fabian sau Cofetăria Verde de pe Memorandumului, un secol amintiri. Așa prăjituri nu se mai fac - FOTO
Mulți clujeni au prins deschisă cofetăria Verde de pe strada Memorandumului, care își trage numele de la faptul că tot interiorul era verde. Prăjiturile de acolo erau memorabile, spun cei care le-au gustat și care apoi nu le-au mai întâlnit nicăieri, cu toate că respectivele dulciuri se produc si în ziua de azi.
Cofetăria Verde a funcționat pe strada Memorandumului, încă de la începutul anilor 1900. Aceasta se numea atunci Cofetăria Fabian Istvan, dar toată lumea o știa după decorul verde din interior, ceea ce s-a păstrat de-a lungul anilor.
După venirea regimului comunist, numele s-a schimbat. Deja, în 1976, se numea Cofetăria Silvia, dar toată lumea o ține minte după numele vechi, Cofetăria Verde. După Revoluția din 1989 a mai funcționat cu același specific, dar după 2010 a fost închisă. Acum, acolo este cantina ”Memo 10”, deținută de Primăria Cluj-Napoca.
”Cofetăria Verde din copilărie... Era o minune cu mobilier din lemn masiv, catifea verde închis, oglinzi și separeuri elegante.... Nu mai e, din păcate. Mă întreb ce s-a întâmplat cu mobilierul și cu profilul de cofetărie?...”, a comentat o clujeană, la o postare de pe grupul ”Amintiri din Cluj”.
Cofetăria Verde era ”sora” cofetariilor Parc, Violeta, Opera, Croco, Stanca
Unul dintre foștii angajați ai cofetăriei și-a adus aminte de farmecul locului.
”Spațiul a fost închiriat de către Caprice, de la Primăria Cluj-Napoca, și a funcționat ca și cofetărie până în anul 2010, când firma a fost evacuată din spațiu. Eu am lucrat aici timp de 20 ani și am fost prezentă la predarea spațiu lui către Primăriei, cu mobila amintită cu tot.
Astea au trecut de mult. Dar am rămas cu amintirea acelei cofetarii frumoase în care mi-am petrecut 20 de ani din viata. Șí a celorlalte cofetarii din oraș care au aparținut tot firmei la care am lucrat sí care nu mai exista nici ele: cofetariile Parc, Violeta, Opera, Croco, Stanca etc”, a relatat fostul angajat al Cofetăriei Verzi.
Calitatea prăjiturilor era fără discuții diferită față de cea din ziua de azi, mai cred clujenii. ”La cofetăria Verde erau cele mai bune prăjituri. Îmi aduc aminte in copilărie de potcoava, broscuțe, islere... Aici ne cheltuiam cei 10 lei pe care ii primeam la sfârșit de trimestru de la tata, dacă luam note bune. Gustul acelor prăjituri nu l-am mai regăsit, chiar dacă o parte din sortimente se găsesc și azi”, a mai adăugat o clujeancă.
Moda cafenelelor a început la Cluj, la hotelul New York
La Cluj, cele mai cunoscute și printre primele localuri au fost cafeneaua literară de la parterul hotelului New York, deschisă în 1894 (fostul Continental). Tot de la sfârșitul sec. XIX, la parterul palatului Josika (azi „Casa cu picioare”) a ființat cofetăria Wurscher, iar de la începutul celui următor Cofetăria Verde (magh. Zöld, cunoscută și ca Fabian Istvan).
5 Comentarii
in aceste imagini se vede clar cine a fost primul pe aceste meleaguri...restul sunt povesti pt sosoci asi alti prosti...
@andi: Primii la furat teritorii.
@.: gresit, noi nu am furat nici un teritoriu, pe cand voi, la greu...
Un studiu pentru organele competente, mobilierul acela antic din lemn masiv rar, la ce cabana sau filigorie este? Sa fie prin Campenesti?
Nu știu de ce au desființat Cofetăria Verde, era un simbol.De ce noi romanii stricam tot și nu păstrăm ce era bun?Prăjiturile erau super bune, acuma sunt numai sintetice cu E-ri.Sa mai zică cineva ca pe comunism nu erau bune prăjiturile.Când venea noiembrie era luna cu prăjituri din castane și pireu de castane cu frișcă vero.Acuma Îți vine greata de… Citeste mai departe