Cofetarul Daut Ismail, cel care a îndulcit viața clujenilor acum 40 de ani, era un om apreciat și este iubit și azi - FOTO
Cofetarul Daut Ismail este fără îndoială unul dintre personajele Clujului de demult. Povestea lui ”turcului” Daut Ismail a fost fascinantă.
Deși se știu puține lucruri despre el, Daut Ismail a creat isterie cu dulciurile lui în anii 1960 - 1975. Măcar acest lucru este clar. Se stătea la coadă pentru o înghețată.
Surse din rândul pasionaților de vechiul Cluj spun că avea casa în mijlocul străzii Pata. Daut Ismail s-a remarcat prin calitatea produselor fiind cunoscut de tot orașul, care nu număra atunci atâția locuitori ca acum. La un moment dat Ismail şi-a mutat produsele, cum ar fi mere glazurate, halviţa şi baclavale la o tonetă la intersecția Calea Turzii cu str. Petőfi Sándor. Uneori vindea la o gheretă de culoare albă în Piața Mihai Viteazul, chiar la intersecția străduței care are pe colț magazinul de feronie ”Fierul”.
”Vindea o înghețată albă, vanilie cu frișcă, dar și una verzuie, cu fistic, foarte bună. Era ieftin un glob, 2 lei pe atunci. Era asaltat de mușterii”, spune cei consultați.
4 Comentarii
In Strasburg turcii sunt putini si numa inghetata nu fac. Mai mare rusinea sa faca un turc inghetata la Cluuj, oras cu romani si maghiari deopotriva, popoare care iubesc inghetata.
iar reciclati articole. mi-e lene sa pin linkuri, dar cautati numele din titlu.
Turcul era de două ori mai scump. Peste tot globul era la un leu: fistic, vanilie, cacao, mai rar zmeură.
Cel mai mult îmi plăcea Polar; înghețată era între două foi de napolitane, de mărimea unui pachet de unt, învelită în hîrtie.
Ca să mănânci azi înghețată de acea calitate trebuie să plătești mult. E drept că în a doua parte a anilor 1980,… Citeste mai departe