Cum arăta Fabrica de Bere din Cluj-Napoca în 2009 și cum s-a schimbat zona în 14 ani - FOTO
Fabrica de Bere Ursus a fost o emblemă a Clujului vreme de 135 de ani, dar din 2010 a închis producția.
Problemele existau de circa doi ani, fiind invocat faptul că este în centrul orașului. ”Dezafectarea producţiei industriale la fabrica de bere din Cluj a început în urmă cu peste 2 ani din cauza lipsei de flexibilitate a locaţiei fabricii. Fiind o unitate de producţie în interiorul oraşului, aceasta avea oportunităţi limitate de dezvoltare şi costuri de operare mai mari, dificil de susţinut în contextul scăderii pieţei de bere din România din acel moment. Construcţiile industriale care sunt în curs de dezafectare ocupă un spaţiu în interiorul oraşului, spaţiu care poate fi folosit mai eficient. Clădirile necesitau întreţinere şi supraveghere pentru a le asigura securitatea şi siguranţa, generând riscuri şi costuri care nu se justifică. Credem că este atât în interesul companiei, cât şi în cel al Clujului şi al clujenilor ca terenul fostei fabrici să capete o nouă destinaţie generatoare de activitate şi locuri de muncă“, spunea atunci Diana Klusch, corporate affairs director al Ursus Breweries.
Foto: Fabrica de Bere Ursus în 2011
Terenul valora o avere așa că rapid s-au găsit investitori care să prea toată suprafața și să îi dea o altă destinație, mai modernă. Cel care a făcut totul a fost Sile Pușcaș, un milionar din Maramureș, fostul ginere al lui Ioan Rus.
Pe locul fostei fabrici a apărut un mic mall, restaurante, un hotel și locuințe.
Foto: În 2014, deja fabrica era demolată
În anii care au urmat demolării s-a trecut la ridicarea construcției criticată de unii și apreciată de cei tineri.
Foto: Platinia în 2018
Foto: În 2023, au fost demolate și clădirile de lângă, pentru a se construi o stradă care să lege cartierul Zorilor, prin strada Mărginașe, de cartierul Grigorescu
4 Comentarii
Era buna berea Ursus, dar și Carpați sau Bucegi, eram in control pe la ei, scoteau șobolanii din cazane cu plasa , atâția mișunau p’acolo. Dar era pur românească, cunoscuta peste tot in lume, hamei natural cultivat si cules la Cluj… Ați dat-o și fabrica aia pe spaga, măcar de câștiga și statul ceva, in afara de statdegeaba.
Berea Ursus era bună. A fost bună și după ce au vîndut fabrica la SAB. Pînă prin 2004 de-aia așteptam să vin acasă să rad un Ursus sau un Ciuc. Erau mai bune decît cele străine!
Nu am prins dar, ziceau părinții, că cea mai bună era de Azuga.
Azi, orice bere cumperi e pișalău. Mai merge Budweiseru cehesc, Pilsner Ulker dar amândou sînt fade… Citeste mai departe
Zile domnu' Sile , zile!
Ce vremuri ! Am luat de acolo must de bere de adapam caii cu el si le placea. Fer si cupru la demolare, carute intregi. Acu, pas. Nici udrea nu mai cerseste pe acolo.