Duminica 22 Decembrie

Cum arăta Fabrica de Bere din Cluj-Napoca în 2009 și cum s-a schimbat zona în 14 ani - FOTO


Fabrica de Bere Ursus a fost o emblemă a Clujului vreme de 135 de ani, dar din 2010 a închis producția. 

Problemele existau de circa doi ani, fiind invocat faptul că este în centrul orașului. ”Dezafectarea producţiei industriale la fabrica de bere din Cluj a început în urmă cu peste 2 ani din cauza lipsei de flexibilitate a locaţiei fabricii. Fiind o unitate de producţie în interiorul oraşului, aceasta avea oportunităţi limitate de dezvoltare şi costuri de operare mai mari, dificil de susţinut în contextul scăderii pieţei de bere din România din acel moment. Construcţiile industriale care sunt în curs de dezafectare ocupă un spaţiu în interiorul oraşului, spaţiu care poate fi folosit mai eficient. Clădirile necesitau întreţinere şi supraveghere pentru a le asigura securitatea şi siguranţa, generând riscuri şi costuri care nu se justifică. Credem că este atât în interesul companiei, cât şi în cel al Clujului şi al clujenilor ca terenul fostei fabrici să capete o nouă destinaţie generatoare de activitate şi locuri de muncă“, spunea atunci Diana Klusch, corporate affairs director al Ursus Breweries.

motilor.JPG

Foto: Fabrica de Bere Ursus în 2011

Terenul valora o avere așa că rapid s-au găsit investitori care să prea toată suprafața și să îi dea o altă destinație, mai modernă. Cel care a făcut totul a fost Sile Pușcaș, un milionar din Maramureș, fostul ginere al lui Ioan Rus.

Pe locul fostei fabrici a apărut un mic mall, restaurante, un hotel și locuințe. 

google2014.JPG

Foto: În 2014, deja fabrica era demolată

În anii care au urmat demolării s-a trecut la ridicarea construcției criticată de unii și apreciată de cei tineri. 

google2018.JPG

Foto: Platinia în 2018

google2023.JPG

Foto: În 2023, au fost demolate și clădirile de lângă, pentru a se construi o stradă care să lege cartierul Zorilor, prin strada Mărginașe, de cartierul Grigorescu

Comentarii Facebook