Duminica 22 Decembrie

Cum arăta Teatrul Maghiar de Stat Cluj în anul 1956. Diferența este monumentală: „Așa, da!”


Teatrul Maghiar de Stat Cluj este considerat ca fiind una dintre cele mai importante instituții teatrale din țară, prin prisma calității spectacolelor, a repertoriului variat și a actorilor extrem de talentați. Iată diferența colosală dintre clădirea anilor ‘50, cu cea din vremurile noastre.

Acesta a funcționat fără întrerupere, încă de la înființarea sa din anul 1792. Teatrul Maghiar de Stat este, totodată, și cea mai veche companie de teatru în limba maghiară, iar începând din anul 2008 este și singurul teatru de limbă maghiară inclus în Uniunea Teatrelor din Europa!

teatrul maghiar 2023.png

Spectacolele din repertoriul teatrului sunt, majoritatea, jucate în limba maghiară, cu supratitrare în limba română sau engleză. De la spectacole după texte clasice și contemporane ale literaturii maghiare și universale, până la seri de teatru-lectură, ateliere de creație, programe de inițiere, workshop-uri și programe culturale comunitare, Teatrul Maghiar de Stat Cluj asigură și promovează un limbaj teatral progresiv, fiind atent la tendințele actuale de pe marile scene internaționale și, totodată, venind în întâmpinarea nevoilor și intereselor publicului larg.

În anii socialismului și ai desfășurării Revoluției Culturale, Teatrul Maghiar s-a bucurat permanent de sprijinul partidului și al guvernului orientându-se pe această cale posibilității dezvoltării artistice și în limba maghiară. Teatrul a reînscris în repertoriul său operele marilor clasici ai dramaturgiei universale precum și al altor autori maghiari și români. Din cele 8.528 de spectacole prezentate de Teatrul Maghiar în perioada 1945-1973,un număr de peste 1200 s-au desfășurat în mediul rural iar 900 în alte localități din țară și străinătate.

teatrul maghiar 1956.jpg

Au trecut 67 de ani, din momentul surprinderii acestei fotografii cu Teatrul Maghiar. Diferența dintre cele două versiuni ale clădirii este una majoră. Clădirea reprezentată anilor ‘50 avea, parcă, o imagine mai sumbră. Motivul principal pare a fi grilajul folosit la ferestrele și ușile principale ale clădirii.

FOTO: Fototeca Azopan

Comentarii Facebook