Cum s-au demolat casele hoștezenilor din Cluj: ”Orașele trăiau producând autohton. Acuma doar Office-uri, birouri” - FOTO
Hoștezenii au ocupat în trecutul nu foarte îndepărtat toată zona de după Piața Cipariu până în Mărăști, fiind cei care aprovizionau cu merinde piețele Clujului.
Din ordinul lui Ceaușescu, proprietățile lor au fost rase de pe suprafața pământului și în locul lor s-au făcut blocurile actuale.
Spre exemplu, pe actualul Bulevard Nicolae Titulescu (fosta stradă Pata) casele harnicilor hoștezeni au fost demolate în anii '80.
Oamenii au fost mutați în blocurile construite, fiind o adevărată dramă pentru ei să treacă de la munca din grădină la viața monotonă și apartament.
”Foarte triste imagini și câte traume și tragedii se ascund ”sub dărâmături”, viețile și agoniseala multora s-au făcut prăpăd. Lumea evoluează, iar pentru unii imaginea de moment ”arată” mai bine, aranjat, încap mai mulți pe aceeași suprafață de teren...era pentru Uzine ș Fabrici. Mai nou pentru ce? Pentru firme și doar firme!? Unde este productivitatea orașului/ implicit țării?... Totul s-a făcut prăpăd. Marea majoritate a orașelor trăiau producând autohton. Acuma doar Office-uri, birouri, dar oare unde este schimbul de mărfuri? Doar importăm, ...marfa și produse de proastă calitate. Pe cand acei hostezeni prin terenurile lor asigurau hrana obținută din pământ, o parte șterși din orizont totuși s-au păstrat prin generatii, prin munca lor, chiar unii studiind/ specializandu-se superior sunt și astăzi, oferindu-ne în Piața produse la care multi au devenit clienți fideli și susținători. Faceți și voi la fel, susțineți micii producători autohtoni și nu pe cei care revând”, a comentat un clujean care a văzut imaginea.
Foto: Vetési László
6 Comentarii
Cele mai bune si fertile pamanturi agricole din jurul Clujului au fost " pangarite " prin constructie de blocuri : Borhanci, Buna-Ziua, ' Sapca verde ", Becas, urmeaza Sopor....Floresti, Apahida, Jucu sunt praf deja.
Nu-i bai. Noi trebuie sa sponzorizam fermierii din : Polonia, Germania, Franta, Spania, Maroc, Grecia, Turcia
@Tit: Du-te in Campia Transilvaniei si vezi hectare intregi de sol fertil pe care cresc balarii! Nu se cultiva ca romanii sunt lenesi. Chiar si cei putini care inca mai cultiva o fac ineficient cu metode de dinainte de revolutia industriala! Inca se ara cu plug tras de cal sau boi! Si normal ca pot cultiva doar suprafete minuscule!
Orice oras se dezvolta si se extinde. Problema a fost ca oamenii au fost expropriati de comunisti la bani foarte putini. Iar firmele acestea pe care nu le suporta nostalgicii, produc de multe ori mai mult decat toate fabricile comuniste. E pe cifre, nu pe propaganda nostalgic-comunista!
@Radu: Produc...ce ? analfabeți cu diplomă ,ingineri șef de producție care nu știu ce este o sutime și măsoară doar cu șublerul electronic,ceteciști care nu fac distincție între,fontă,inox sau cupru și care nu sunt decît niște marionete ale "multinaționalelor" asamblatori a ceea ce vine "de afară" ,în articol era vb.de legumele cultivate de hoștezeni… Citeste mai departe
@Adela: Indiferent ce crezi (tara libera pana la urma), in cluj se produc multi bani chiar din inginerie! Crezi ca pe vremea lui Ceacsa la Cluj era super mega inovatie sau "produceam/asamblam" ce am adus de afara/licenta prin anii 70?!? Iar legat de agricultura, tinand cont de specificu balcanic al nostru, crezi ca hostezenii (banu e ban) ar fi folosit… Citeste mai departe
@Adela: Superb!