Deschiderea magazinului Sora, înainte de 1940 - FOTO
O fotografie veche prezintă atracția pe care a reprezentat-o în Cluj-Napoca deschiderea magazinului Sora, în 1938.
”Una dintre atracțiile notabile ale Clujului, un oras mare nivel, este magazinul ”SORA”, deschis recent. Vitrinele iluminate sunt admirate în continuu de oamenii adunați in grupuri mari”, scrie presa vremii.
Fotografia a fost realizată de Sardi Elemer, un fotograf celebru din Clujul anilor 1935 - 1948, proprietarul atelierul ”Foto Sardi” și principalul fotograf al vedetelor și personalităților vremii.
Magazinul alimentar de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, fosta Lenin (Kossuth Lajos / Bel-Magyar utca) s-a construit la sfârșitul anilor 1930 de firma pragheză Sora (Steuer & Friedländer). Aproape de ”Sora”, mai în sus, era în trecut o cofetărie pentru copii ”Trei Iepurași”.
Mai jos de ”Sora” a funcționat Școala Tehnică Postliceală Sanitară devenit Liceul Sanitar, după care urmează Biserica Unitariană și Liceul Unitarian ”János Zsigmond” (fostul Liceu Teoretic ,,Brassai Sámuel“). Fiind amplasată pe una din arterele principale ale orașului, pe lângă ”Sora” trec zilnic mii de clujeni.
”Sora” este și o zonă de referință, un reper pe care mulți oameni îl folosesc: ex. în față la ”Sora”, mai sus de ”Sora”, mai jos de ”Sora”, pe partea cu ”Sora”, vis-a-vis de ”Sora”.
4 Comentarii
Daca SORA a fost construita in anii 30 de SOcietatea Romana Agricola, cum se face ca azi este in proprietatea Bisericii Unitariene? Intreb pentru cineva....
@NoName: dupa revolutie tradatorii au retrocedat tot ce au putut la alti tradarori. Asta e explicatia bai cap de pluta..
Biserica Unitariană a decis în aprilie 1938 să accepte oferta firmei pragheze Sora (Steuer și
Friedländer) de construcție a unui magazin la Cluj, pe locul a trei case deținute de ea pe strada 21
Decembrie de azi. Sora reprezenta interesele unui grup financiar cu capital cehoslovac, care poseda
deja la acea vreme 14 magazine în Europa Centrală.… Citeste mai departe
Scrieti prostii, dar asta nu-i ceva nou. SORA nu vine de la numele firmei pragheze care a construit imobilul, ci de la SOcietatea Romana Agricola.