„Fabrica de bomboane” a Clujului - o amintire dulce din vremuri demult apuse
Clujenii își amintesc și astăzi cu nostalgie de fosta „Fabrică de bomboane” a orașului. Fabrica de dulciuri și panificație ,,Feleacul” fostă Spicul, a fost situată pe str. Herny Barbusse Nr. 43-47. În prezent pe locul ei se afla o clădire de birouri Arobs.
Cunoscută ca și ,,Fabrica de bomboane”, a fost înfiinţată în anul 1918, sub denumirea Fabrica ,,Linda”, schimbată în ,,Berko” în anul 1946, apoi ,,Întreprinderea de Stat de Produse Zaharoase Feleacul” (după naționalizarea din anul 1948).
În anul 1977 ,,Feleacul” a preluat și Fabrica „Spicul”, apoi începând din anul 2010 și-a mutat mărcile și liniile de producție în Sibiu.
La început producea ciocolată și bomboane, apoi o gamă diversificată de dulciuri: caramele, drajeuri, fondante, pufarine, glucoză, halva din floarea soarelui, rahat, geleuri, turtă dulce, bezele, gumă de mestecat, napolitane, biscuiți și bomboane de pom.
Povestea vechii fabrici a fost publicată în grupul de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj. Această postare le-a oferit clujenilor posibilitatea să-și amintească cu nostalgie de frumoasa perioadă când au avut ocazia să viziteze acel loc.
„Am vizitat cu clasa și d-na dirigintă “ Feleacul “ în anii “ 80 … și acum simt mirosul acela dulce care era peste tot în fabrica… Copii fiind am fost uimiți văzând cum se pregătesc dulciurile, cum le împachetează… a fost frumos, amintiri prețioase”, a scris o femeie.
„Am vizitat-o împreună cu elevii mei, a fost cea mai apreciată activitate extrașcolară!”, a precizat o fostă profesoară.
„Acolo umblam la grădiniță...ce miresme de miere şi dulciuri veneau de la fabrică... Am fost şi în vizită când eram copii”, a mai scris o femeie.
„Eu am cumpărat acțiunile Feleacu pe o lichidare de la bancă. Am cumpărat practic un faliment. Dacă discutăm despre ceea ce însemna Feleacul anilor 1990, e una, dar dacă discutăm despre momentul în care am achiziționat eu acțiunile, este deja un alt subiect. Era un faliment! Nu mai producea și ne-am chinuit împreună cu fratele meu și ceilalți acționari, după ce am preluat fabrica unde mai erau 100 de oameni, și am încercat să relansăm producția. Era imposibil pentru că pierderea pieței nu mai era deloc posibil de recuperat și făcea ineficientă activitatea”, a afirmat Octavian Buzoianu, la emisiunea Știri de Cluj LIVE.
7 Comentarii
Fabrici falimwntate intentionat si cumpărate pe 2 lei de clanurile care le- au " condus" si care au facut milioane de euro, dar nimeni nu stie nimix .
Dar Sinterom,Cug,Somesul,Flacara,Tehnofrig etc,cine a pus mana pe ele?Toate aceste fabrici au fost facute pe foamea parintiilor nostri si au venit toti marlanii si au prapadit tot.Dar Ojt,Icral,Clujeana etc.Unde este anticorutia?Se fac blocuri in parcul Babes,unde nici Ceasca nu a facut.Totul este putred in aceasta tara
@Securistu: Și Carbochim, F.M.R.(Napomar), Fabrica de bere (URSUS). Au pus mâna pe ele băieții deștepți. Daț e bine! Avem libertate...
@PÂRȚOC cc:
Acum îmi vine sa vars. La toți ni-i greu, dar nu la fel. Ciocul mic și Bogdaproste, ajutați statul și oamenii măcar când se cere și se cuvine…
hotel opera ?? a avut gunoiul de B ??? cine este in spatele lui ???
BISNITARI IMOBILIARI! MAFIA ! SI POLITICA DE KaKat au distrus ! tot !!1 dar votam ca prosti !!!
Buzoianu, prietenul lui Boc
A vandut Feleacu si-a facut un bloc.
Tise este finul piticului Boc
A luat o spaga si-a facut un bloc.
Boc e primar, nu bou
Si la Cluj ne face un metrou.