FOTO. Cluj-Napoca, la 80 de ani diferență! Iată comparațiile dintre orașul nostru de acum și cel din urmă cu 8 decenii
O arhivă video readusă la viață ne prezintă Clujul așa cum era el în urmă cu 8 decenii. Imaginile erau inițial în format alb-negru, însă au fost prelucrate cu tehnică specială care a readus culorile vremii.
Iată locații de poveste din orașul nostru, la 80 de ani diferență.
Biserica Franciscana
Biserica Franciscană din Cluj este unul din cele mai vechi și mai semnificative lăcașuri de cult clujene, situat în actuala Piața Muzeului nr. 2 (fosta Piața Mică, Piața Carolina, Piața Dimitrov).
Catedrala Mitropolitana Cluj-Napoca
Catedrala Ortodoxă din Cluj este unul dintre cele mai importante edificii religioase din municipiul Cluj-Napoca. A fost construită pe parcursul a zece ani, în perioada 1920-1930, imediat după unirea Transilvaniei cu România.
Palatul Bánffy
Palatul Bánffy, construit între 1774 și 1785, este un important edificiu baroc din Clujul secolului XVIII (Piața Unirii nr. 30), operă a arhitectului german Johann Eberhard Blaumann.
Palatul Rhédey
Palatul Rhédey este un monument istoric și de arhitectură situat în Piața Unirii. Clădirea își are numele de la familia care l-a cumpărat la începutul secolului al XVIII-lea. Clădirea actuală este opera arhitectului Lajos Pákey.
Teatrul Național
Teatrul a fost inaugurat la 18 septembrie 1919, impreuna cu Opera Nationala din Cluj si Conservatorul de Muzica „Gheorghe Dima”. Acesta a fost infiintat in mod simbolic, la aniversarea unui an de la momentul realizarii Unirii Transilvaniei cu Romania, din 1 decembrie 1918. Construit in stil baroc-rococo, cladirea are o capacitate de 1000 de locuri.
Strada Regele Ferdinand
În trecut, se numea Strada Podului. Azi, strada Regele Ferdinand este cunoscută ca una dintre principalele străzi din Cluj, cu o intensă activitate comercială, dar și cu o importantă funcție de legătură între Piața Unirii și Piața Mihai Viteazu.
Piața Unirii / Biserica Evanghelică
Biserica Evanghelică, construită între anii 1816 – 1829, după planurile arhitectului Georg Winkler, clujean la origine, biserica a reprezentat materializarea dorinței comunității luterane din oraș de a avea un lăcaș de cult propriu.
11 Comentarii
Se vede clar, cum au evoluat romanii. Arată mult mai bine azi oricare constructie. Contează mâna noastră, a clujenilor, adevărați romani. Restul sunt povesti cu pesti.
De fapt comparați sau identificați Cluj-Napoca cu Clujul etern.
Poze superbe
Teatrul a fost inaugurat in 8 septembrie 1906
@corect: exact!
@Se numeste evolutie, USR nu are de unde sa stie ei involueaza, sunt sub AUR, care le-a dat-o sa o beleasca : Ce evolutie ba, handicapatule? Tu nu vezi ca marea schimbare in cei 80 de ani este doar traficul!
@Se numeste evolutie, USR nu are de unde sa stie ei involueaza, sunt sub AUR, care le-a dat-o sa o beleasca : HA!HA! Cum era PSD (acum si PNL) ciuma rosie!
@Se numeste evolutie, USR nu are de unde sa stie ei involueaza, sunt sub AUR, care le-a dat-o sa o beleasca : Maestre, ti-a intrat morcovu cu vanator cu tot in fundic. USR o sa-ti canbte prohodul, fanfara o sa ai in drum spre Gherla, oda fericirii o sa cante ca scapa orasul de un avorton ultra corupt si care a distrus totul pe bani grei aruncati pe… Citeste mai departe