FOTO. Mănăstirea iezuită de pe Calea Mănăştur - o clădire care s-a încăpățânat să reziste! Puțină lume știe că a fost un punct de reper al Clujului
Prin alura sa unică, casa de pe Calea Mănăştur nr. 9 atrage, din când în când, privirea celor aflaţi în troleibuzele sau maşinile care fac naveta între centrul Clujului şi Mănăștur, cel mai mare cartier al său. Puţină lume ştie că această clădire se număra, în urmă cu câteva sute de ani, printre punctele de reper ale orașului, chiar dacă se afla în afara zidurilor sale medievale, la limita cu satul Mănăştur.
Mănăstirea iezuită de pe Calea Mănăştur este probabil singura clădire care mai supravieţuieşte din vechiul Mănăştur, cu excepţia Bisericii Calvaria, care a fost însă reconstruită la sfârşitul anilor 1800. Aici, pe Calea Mănăştur nr. 9, a funcţionat pentru o bună perioadă de timp o mănăstire iezuită, pe lângă care exista şi un colegiu, cel din care îşi trage rădăcinile Universitatea „Babeş-Bolyai".
„Istoria clădirii începe cu o casă medievală pe care o anume Barbara Szentpáli o cumpără în 1605, iar în 1626 o dăruieşte iezuiţilor. Alungat din oraş în 1603, ordinul iezuit revenise în zona Clujului în 1615, când a primit în posesie actuala Biserică Calvaria, aflată însă în ruină. Fiindcă nu aveau o clădire mai bună la îndemână, mănăstirea şi colegiul iezuite vor funcţiona până în 1670 în clădirea donată de Barbara Szentpáli, situată acum la numărul 9 de pe Calea Mănăştur.
„După 1670, colegiul funcţionează în oraş (...), clădirea din Cluj-Mănăştur continuând să funcţioneze ca mănăstire", spune istoricul Mircea Ţoca în lucrarea „Clujul baroc".
Potrivit sursei citate, mănăstirea iezuiţilor este supusă unor ample lucrări de reconstrucţie în secolul al XVII-lea, fiind reinaugurată în 3 noiembrie 1747, dată marcată şi pe bolţarul din vârful porţii carosabile a edificiului. Mănăstirea a rămas în posesia iezuiţilor până la desfiinţarea ordinului, în 1773. În 1894, edificiul intră în posesia Academiei Agricole, predecesoarea USAMV, iar mai apoi ajunge în proprietatea oraşului.
Puţină lume ştie că această clădire se număra, în urmă cu câteva sute de ani, printre punctele de reper ale Clujului, chiar dacă se afla în afara zidurilor medievale ale oraşului, la limita cu satul Mănăştur. Este probabil singura clădire care mai supravieţuieşte din vechiul Mănăştur, cu excepţia Bisericii Calvaria, care a fost însă reconstruită la sfârşitul anilor 1800. Aici, pe Calea Mănăştur nr. 9, a funcţionat pentru o bună perioadă de timp o mănăstire iezuită, pe lângă care exista şi un colegiu, cel din care îşi trage rădăcinile Universitatea Babeş-Bolyai”, transmit cei de la Istoria Fotografiei Clujene.
2 Comentarii
Iar acum funcționează acolo biserica greco catolica cu un părinte deosebit, Petre Chirtos.
Iezuitii se muta in oras dupa 1650, nu 1670. Casa este a iezuitilor din 1618, nu stiu de unde ati scos datele.