Sambata 5 Octombrie

Fotografie memorabilă cu Ana Rozsa Vasiliu! Ce mașină conducea în 1930 una dintre femeile celebre care au făcut cinste Clujului - FOTO


Clujul a avut de-a lungul anilor o mulțime de personalități feminine care au ajuns repede în atenția publicului larg și care au reușit să rămână relevante până în ziua de azi. Printre acestea se numără și solista Operei Române din anul 1921, Ana Rozsa Vasiliu, una dintre cele mai cunoscute și apreciate personalități clujene. 

Ana Rozsa Vasiliu s-a născut la data de 10 februrarie 1899 în Buziaș, județul Timiș și avea să aibă parte de un viitor cu adevărat strălucit, iar viața avea să o plimbe prin America, Italia și Ungaria, dar și prin marile orașe ale României. 

Ana Rozsa Vasiliu - Una dintre cele mai cuceritoare femei ale Clujului din anii de după 1900

După absolvirea Școlii Superioare de Fete din Timișoara, a studiat 8 ani la Conservatorul din Milwaukee (SUA). Revenită în țară în anul 1921, s-a înscris la Școala de muzică din Craiova, unde a fost elevă a profesoarei Eugenia Ciolac. A beneficiat de o bursă de studii la Milano, în 1925, unde a studiat cu Tina Scognamiglio.

A fost solistă a Operei Române din Cluj din anul 1921, unde a debutat ca mezzosoprană în rolul Siebel din opera Faust de Ch. Gounod. În Italia i s-a confirmat de maeștri italieni faptul că nu avea voce de mezzosoprană ci de soprană de coloratură. Astfel, la întoarcerea la Cluj, avea să debuteze ca soprană în rolul Violetta Valéry din opera Traviata de G. Verdi. Pe parcursul a 13 stagiuni a jucat în 527 de spectacole, apărând în vreo 35 de roluri.

Debutează și pe scena teatrului La Scala din Milano în anul 1931 în rolul Freja din Amurgul zeilor de R. Wagner. Tot în Italia face și o înregistrare a operei Traviata sub bagheta lui Tulio Serafin, la Casa de Discuri His Mater’s Voice (1931). A mai cântat la București, Timișoara și Budapesta.

Ana Rozsa Vasiliu a fost căsătorită cu medicul Titus Vasiliu, căsătoria fiind motivul pentru care a ales să rămână în Cluj până la data de 9 aprilie 1987 când soprana noastră încetează din viață. A fost una dintre cele mai cuceritoare femei din Clujul anilor de după 1900. 

Fotografia memorabilă cu Ana Rozsa Vasiliu, la volanul unei mașini de epoca 

Pe internet a apărut o fotografie realizată în 1930 cu Ana Rozsa Vasiliu care stă la volanul unei mașini de epocă. Din câte ne putem da seama din imagine, se pare că soprana clujeancă ar fi condus în acea perioadă un Chevrolet Universal AD Standard 4-Door Sedan. 

Imaginea rămâne una memorabilă, deoarece surprinde una dintre cele mai cunoscute și apreciate personalități clujene din anii de dupa 1900, dar și o mașină superbă de epocă. 

427990149_471711912046207_2362919834098164041_n.jpg

Comentarii Facebook