Fotografie minunată cu zona Calvaria - Plopilor - Câmpului, când nu era nici ”picior” de bloc. Din ce an e imaginea?
O fotografie minunată în care se vede Mănășturul anilor 1960 a fost postată de un clujean, pe un grup de ”amintiri” dragi locuitorilor orașului.
Imaginea prezintă zona Calvaria - strada Plopilor și strada Câmpului. Acum, pe acolo trece podul de pe Calea Florești și peste tot sunt blocuri. În partea colțul dreapta-sus a imaginii se văd câmpurile de la marginea cartierului, adică zona unde acum este strada Izlazului și care continuă până la pădure. În acea zonă era renumite ”Groapa Moșului”, unde vara oamenii ieșeau la iarbă verde, iar iarna la săniuș. Acum, locul este dominat de blocuri.
”Toate casele aflate între strada Calvaria şi valul de pământ sunt de domeniul trecutului. Numărul 18 a fost (un fel de) dispecerat de şantier al liniei de tramvai care, atunci, se construia. De asemenea, trebuie ţinut cont că blocurile cu 4 etaje aflate mai la est de locul unde e făcută poza /numerele 67, 71, 75...nu au respectat cutuma privind numerotarea lor. Astfel, s-a ajuns la situaţia absurdă ca 83 să fie înainte de 67. Ca fapt divers, blocul cu numărul 75 este pe locul fostei case cu numărul 107. Acolo Strada Plopilor se intersecta cu V. Bogrea şi, tot acolo, traseul vechi al liniei de tramvai se depărta de stradă, urmând Canalul Morii (cunoscut şi cu numele de Canalul Morilor)”, a relatat un vechi Mănășturean.
Fotografia este din anii 60 - 70, când deja Clujul avea autobuze și oamenii cu stare aveau mașini personale.
16 Comentarii
Ce ar fi fost Clujul anilor '80 fara CUG? Dar Clujul anilor '90 fara gastile de pe Mehedinti? Era ca actualul Cluj fara viniturile corporatriste, ADICA CIVILIZAT!
"Amintiri" cu tramvaiul care se construia in anii 60... Tramvaiul la Cluj s-a construit dupa 1985. A fost mult mai demult de la gara pana in centru.
Acolo ne opream, era o livada mișto de meri, ciresi , caiși, corcoduși, nevbucur de fiecare corcodușă luată și savurata. Asta , in drum spre bazin. La întoarcere furam și liliac, trandafiri sau lalele și duceam mamei, pe traseu puteam agata 10 fete . Dar și ofeream, nu aveam doar pretenții, Aveam 12 ani dar exact ca și fetele, stiam ce trebuie ca sa… Citeste mai departe
..ne bucuram…
De izvorul de unde e podul actual isi mai aduce aminte cineva? :)
Ce vremuri...
@Lori: Da. L-au aranjat bine si pe acela. Mai era unul chiar langa podetul ce trecea peste parau, catre Parcul Rozelor.
Îmi amintesc bine izvorul precum și bufetul din colțul de la colțul străzii Lingurarilor ,pe vremea aceea lucram la Liceul 6 de pe str Mănăștur . Salutări dragi foștilor mei elevi,ce copii minunați erau Mănăstireni!
Nu am înțeles de ce este îngrădită zona Calvaria. Ar putea fi un obiectiv turistic important al orașului.
@Dexter: Tu nu ai fost prin zona nici neamul tau cand s-a ingradit.
Nu degeaba-s nemuritor. Pozele -s făcute din 1974 -1980, mai mult ca sigur… umblam la Inot la sala Sporturilor din cls 1-4, după cum se vede perioada clar stabilită și durata claselor primare. Eram clasa de Natație, cu viitori sportivi de performanța.
@Zamolxe: Ai dreptate, și mama umbla pe acolo, încă pe jos de la Sirena pana la Sala Sporturilor . Ea m-a învățat ca mersul pe jos, face piciorul frumos, ceea ce încerc sa transmit mai departe tuturor, mai ales lui Dan Manastur ce—l iubește pe Boc și Tise.
@Zamolxe: Eu am fost comandant de detașament cu snur din ăla galben. Am castigat întrecerea pe municipiu la competiția de adunat sticle si borcane pe clase. Altfel practicam șah și completam oracole pentru colege.
@Revulsin Man: