Fotografie rară cu una dintre fabricile simbol ale Clujului, stârnește nostalgie, dar și revoltă. Vă amintiți despre ce este vorba? - FOTO
Amintiri din timpul comunismului: o fotografie rară amintește de Clujana, una dintre fabricile simbol ale Clujului
Într-o fotografie veche din perioada comunistă, mulțimea de muncitori de la fabrica Clujana din Cluj-Napoca evocă o eră în care industriile erau înfloritoare și pilonii economiei locale. Clujana, cunoscută pentru producția sa de încălțăminte de calitate, era un punct central al vieții industriale din oraș.
Imaginea, postată pe un grup de Facebook în care utilizatorii își amintesc cu nostalgie de Cluj, surprinde un moment dintr-o zi obișnuită în stația de la Clujana. Clujenii spun că fabrica era mai mult decât un simplu loc de muncă; era un simbol al stabilității economice și al comunității unite în jurul unei cauze comune.
Clujana a fost parte dintr-un sistem industrial mai larg de fabrici din Cluj, ce includea și alte combinate renumite, precum Iris și Sanex. Aceste branduri, pe vremea comunismului, erau sinonime cu calitatea și mândria națională. În acele vremuri, produsele realizate în fabricile românești erau apreciate de clujeni și pentru că era foarte greu să le obții, o mare parte din producție fiind destinată exportului.
Pe lângă rolul economic, fabricile precum Clujana aveau și un rol social important. Muncitorii se întâlneau la primele ore ale dimineții, unii venind chiar din satele din apropiere, pentru a participa la activitățile zilnice. Această dinamică zilnică crea o comunitate strâns legată, unde oamenii se bazau unii pe alții și împărtășeau nu doar locul de muncă, ci și o parte semnificativă din viața lor.
După 1989, multe dintre aceste simboluri ale industriilor românești au disparut rând pe rând. Unii zic că e bine că s-a întâmplat așa, alții, dimpotrivă, că s-a distrus economia și că privatizările și schimbările economice au dus la închiderea multor fabrici.
Pentru unii, transformările post-comuniste nu sunt motiv de regret, ci de bucurie. Libertatea economică și politică obținută după căderea regimului comunist a deschis noi oportunități și a permis României să se alinieze standardelor occidentale. Mulți apreciază acum posibilitatea de a alege și de a se dezvolta într-o economie de piață liberă, fără constrângerile impuse de statul comunist.
„Am venit aici pentru oboselile cu 'vai ce papuci și dacii aveam odată', nu am fost dezamăgit,” spune unul dintre cei care au comentat fotografia, ironizând tendința de a idealiza trecutul. Această perspectivă subliniază faptul că, în ciuda provocărilor tranziției, mulți se bucură de libertatea și diversitatea oferite de noua eră.
Fotografia cu muncitorii de la Clujana este o mărturie a unui capitol semnificativ din istoria Clujului și a României. Este un simbol al unei perioade în care fabricile erau inima comunității și un motor al economiei locale. Chiar dacă acele vremuri au trecut, iar unii regretă pierderea stabilității economice a comunismului, mulți alții celebrează libertatea și oportunitățile aduse de schimbările post-comuniste.
10 Comentarii
Multă mură celor ce-au înlesnit acapararea acestor fabrici, uzine, proprietăți doar ca erau comuniști cu funcție de turnători. Le vezi acum progeniturile de nu le mai ajungi la vârful nasului, cum distrug în întregime tot ce au primit moca de la stat după revoluție, ca e Alimentară, ICSAP , Teztile încălțăminte, Flacără, Someșul, CUG, Tegnofrig,… Citeste mai departe
Era o economie dezastru…Normal să fie multă lume la intrare sau ieșire, ptr că erau mii de angajați. Lumea nu mergea la servici la agățat femei frumoase, ci la furat și vândut cizme și pantofi. Marea majoritate fura marfă și o schimbau cu cei de la alimentare, de la Iris, Terapia, Napochim, Napolact…etc…La fabricile de stat, se zicea că marea majoritate… Citeste mai departe
Muncitorii aia din poza cred ca toti si toate intre timp au murit de cancere din cauza substantelor cancerigene care se foloseau atunci pentru pielarie, vopsire si lipire. Aceeasi situatie si la Somesul, unde DDT-ul folosit ilegal la tratarea lanii a luat viata a sute sau mii de femei care au muncit acolo fara ca ele sa banuiasca cat de toxic era totul.… Citeste mai departe
@daci:
Acum se moare din cauza "prafurilor" , incidența cancerelor în creștete alarmantă,morți subite la tineri așa că pune arma în rastel și păstrează glonțul ...
@daci: Bunica mea a fost unul dintre muncitorii clujeana. A lucrat cu adezivi in zona de lipit talpile pe pantofi cateva zeci de ani. Nu a avut nici cancer si nimic "suspect". A murit la 80 de ani cu inima slabita de batranete. O fi fost toxic, dar nici sa generalizam nu e ok.
Stimata doamna Adela,
Mie personal îmi este dor de verbul și amintirile dvs. Și pe mine ma taxează drept comunist tot felul de neaveniți, dar nu dezarmez. Știu de pe vremea când eram instructor de partid județean cu responsabilitate la Clujana, ca erau o mulțime de femei harnice și frumoase acolo. Erau curtate intens de muncitorii fruntași de la… Citeste mai departe
@nelu v.: nu mai fura nume de utilizator, boule
@nelu v.: Nu descuraja tovarășe la toți boii deviationisti si vinduți ocidentului in putrefactie care critica neconstructiv! Eu și cu tovarășa Lenuța îți urmărim demult cu atenție și apreciere activitatea de aici din Cuba de la institutul de geriatrie și nemurire.
.
@Nostalgia comunismului e inradacinata in adn-ul prostimii: tineretea...