Fotografie unică din Mănășturul anilor 1910! Cocioabele au fost demolate de comuniști și oamenii înghesuiți în blocuri - FOTO
O imagine unică din 1908 prezintă fosta stradă Lingurarilor din Mănăștur.
Acum, în acea zonă este strada Primăverii, iar în planul îndepărtat se vede Biserica Calvaria.
Demolarea acestor case a început în anii 70, iar locuitorii mutați forțat în blocurile comuniste. Foarte mulți au suferit pentru că și-au pierut agoniseala de o viață, primind în schimb un apartament la etajul 5 sau 6 al unui bloc uriaș, construit chiar pe locul unde era casa lor.
Oamenii care au primit apartamente din partea regimului comunist stăteau în chirie
Adevărul este că autoritățile comuniste au distribuit apartamente celor expropriați forțat sau familiilor care munceau în oraș, dar toată lumea locuia de fapt în chirie. Nimeni nu era proprietar. După Revoluție, s-a făcut vânzarea acestor apartamente la prețuri de 75.000 - 80.000 de lei, sau chiar mai mult. Acești bani reprezentau agoniseala de o viață a familiilor din acei ani.
O clujeancă ne-a relatat și drama prin care a trecut familia ei, care este și drama altor clujeni cu terenuri și case. ”Familia mea a avut o grădină pe strada Dunării, de 600 de metri pătrați. Am fost expropriați și am primit 3000 de lei de la comuniști. Alții nu au primit nimic. Nu toată lumea a primit apartamente, așa cum se spune. Sunt mulți care nu au primit nimic. Eu aveam 20 de ani în 1988 și am făcut cerere să primesc o locuință și nu mi-au dat pentru că nu sunt căsătorită. Fratele meu la fel a pățit”, ne-a spus aceasta, care a dorit să își păstreze anonimatul.
După Revoluție, aceste locuințe construite de regimul comunist au fost vândute. Cei care nu au avut putere financiară le-au părăsit, fără să știe ce valoare vor avea peste ani.
Apartamentele au ajuns în fondul locativ de stat, aflat la discreția Primăriei Cluj-Napoca. ”Toată lumea știe că în anii de după Revoluție s-au făcut multe afaceri necurate cu apartamente din acest fond. Toată lumea care venea în oraș primea unul cu lejeritate, numai clujenii nu primeau. Era o mafie. Toți care veneau pe diverse filiere de rudenie erau favorizați, iar clujenii vechi au avut de suferit. Eu știu multe cazuri”, a mai spus clujeanca anonimă.
Așa s-au dat foarte mult locuințe din centrul orașului, care au fost cumpărate și vândute pe sute de mii de euro după 2010.
14 Comentarii
CLUJEGURI
@IA UITE MARII : eu cred că ți-a fugit nevasta cu un "clujeg", de aici ura ta viscerala. Noi o înțelegem pe soția ta, se săturase sa stea cu tine in cătun, într-o cocioaba de chirpici, sa stea la coada vacii și să te audă cât ești de domn.
Locatarii caselor expropiate primeau, asta daca erau propietari, apartamente la blocurile construite inainte de expropiere si o suma de bani, in functie de marimea casei si numarul de persoane. Nu era permis sa fie expropiati si sa doarma in strada. Au fost cazuri cand primeau si 2 apartamente. Cu repartitia de locuinte era responsabil ICRAL, care dadea… Citeste mai departe
Eu sunt mănăsturean get-beget,dar în Mănăștur,nici țiganii nu aveau cocioabe,fiți atenți la detalii( lîngă casa era un felinar,pe stilp...)comuniștii și urmașii lor,au desființat proprietatea privată și au construit cutii de conserve.Majoritatea țigăncilor din Mănăștur,aveau poalele fustelor,albe ca laptele,multe din vinituri( ca bocul nost,nu sunt… Citeste mai departe
@Fran: Aveți dreptate. Căsuțe foarte frumoase. Acoperișurile caselor deosebit!
E trist că se taie tot ce e verde in Cluj-Napoca de ani buni!
Chiar dacă viața merge înainte cu schimbări trebuie să păstrăm valorile transmise cu o armonie între vechi și nou.
@Fran: Ai stat tu acolo cu Funfana in bloc, aia ce vindea semințe udate cu urina pt a prinde gust sarat…
Uitati-va la poza din 1908 sa vedeti oameni buni cata bogatie civilizatiei si cultura era pe vremea ungurilor, curgea laptele si mierea in Erdely nu altceva. Nu ca acuma pe vremea romanilor cand traim in saracie si mizerie !
de nu venea Alduitu Bloc tot asa arata si azi
Ce titlu idiot!
deci erau mai bune cocioabele decât blocurile?
cum v-a inghesuit comunismul in blocuri? Cu apartamente de 80 mp de beton armat solid? V-a adus de la țară in Mănăștur care e un cartier frumos și bine legat de Centru și acum faceți pe șmecherii ?
Dar capitalismul nu v-a inghesuit in Florești in blocuri de… Citeste mai departe
@Alin: Ai dreptate. Cine a scris articolul este pe dinafara...du-te in Germania, Italia, Spania ( in orasele mari) si vezi apartamentele...vezi inghesuiala de acolo. Pe vremea lui Ceausescu o parte dintre apartamente erau de la intreprinderi cu posibilitatea de a-l cumpara in rate pe 15/25 de ani sau chirie. Cine a stat in chirie dupa revolutie a putut… Citeste mai departe
@Dana: Si tu aburesti la fel , din caritas putini au scos destui bani sa-si cumpere apartament. Si atunci, si acum cei care au profitat, au fost cei cu pile, si cu capital, clasa mucitoare nu prea avea de unde sa investeasca multi bani. Stii ce au reusit sa cumpere aia care au fost norocosi macar sa fie printre primii? Poate un televizor color Nei,… Citeste mai departe
@1: Io unul m-am îmbogățit de la Caritas … da’ prost am fost ca n-am băgat banii la banca Transilvania, ca și fondator, mi-era frica ca ma verifica ca tot de la Dacia Felix s-au transferat mulți și ma prind ca-s unul și acelasi HOT .
Multumesc mult pt faptul ca un sat obscur , cu o primarita grasa , taranca proasta , fara nici o realizare palpabila e prezenta saptamanal in site-ul dvs .Va multumesc frumos si va astept la caseria primarie .
Lăsați că poate să vină iar vremea cocioabelor!