Duminica 22 Decembrie

Fotografii de arhivă cu cartierul Mărăști în anii 80. Comuniștii au exagerat cu densitatea de blocuri, dar era nevoie de ele - FOTO


Cartierul Mărăști, unul dintre cele mai mari din Cluj-Napoca, a fost ridicat în perioada comunistă pentru a putea găzdui miile de angajați care lucrau la un combinat din apropiere. Cartierul a luat ființă în anii 1970-1980, odată cu construirea numeroaselor blocuri de-a lungul străzilor Aurel Vlaicu și Fabricii. În scurt timp, casele și grădinile locuitorilor din zonă au fost umbrite de blocurile gri și înalte.

Conform istoricului clujean Lukács József, zona a fost locuită încă din Evul Mediu și în secolele trecute era cunoscută sub numele de ”Orașul de Jos”, deoarece se afla în aval de centrul orașului. ”Poate singurul indiciu care arată această veche denumire este inscripția de pe casa parohială a Bisericii Reformate cu două turnuri, situată în fața Regionalei CFR, unde apare scris, în mai multe limbi, următorul text: «Oficiul parohial reformat al Orașului de Jos»”, afirmă Lukács József. În mijlocul cartierului locuiau agricultori, muncitori și meșteșugari, dar spre oraș stăteau micii burghezi, care nu aveau bani pentru o locuință în centru.

Populatia vechiului Marasti deservea centrul, prin aprovizionarea cu alimente, prin mâna de lucru și prin diferite servicii. Zona din vecinătatea centrului era ocupată de către mica burghezie, formată din mestesugari (croitori, zidari, pielari etc.). Unde se afla actuala Piata 1 Mai locuiau muncitorii iar in zona bisericii Sfantul Petru locuiau agricultorii, asa-numiții hostezeni.

Chiar dacă nu este atat de ofertant precum centrul, la capitolul arhitectură sau obiective culturale, astăzi Marasti este catalogat drept un important cartier rezidential, cu o populație de aproximativ 30 de mii de locuitori. In ultimii ani s-au realizat diferite proiecte pentru îmbunătățirea aspectului cultural. De exemplu renovarea fostului cinematograf Marasti, care a devenit primul cinematograf gratuit din Cluj. Aflat in proprietatea primariei, Cinema Marasti a fost renovat si modernizat in 2011. Pe langa filme, cinematograful gazduieste si diverse evenimente pentru comunitate: dezbateri, expozitii de fotografie si de pictura, lansari de carte, etc.

Un al proiect impresionant este transformarea fostei Fabricii de Pensule intr-un spatiu de arta contemporana, unde au loc expozitii, spectacole de teatru, proiectii de film, concerte cat si alte evenimente culturale.

a54f23a5672f9b6faff9ce386a66aae5.jpg767cdd1a571ae5b57226fca5bbcbccd8.jpg01385b13de72ec58ea5d31092837f224.jpgfe645523c3d106308705cc92e53706d2.jpg

Foto: Arhiva Minerva

Comentarii Facebook