Fotografii impresionante de la construirea Catedralei din Cluj-Napoca. Ctitorul ei este episcopul Nicolae Ivan - FOTO
Constructia catedralei Mitropolitane Adormirea Maicii Domnului s-a făcut între anii 1923-1933.
Episcopul Nicolae Ivan când a ajuns la Cluj în 1921, de la Sibiu, cu o valiză și se spune că a locuit într-un vagon din Gara Cluj, până când consilierii au reușit să trateze cu statul pentru a obținut un loc de reședință, de pe strada Iuliu Maniu 36 - 37. ”La venirea sa la Cluj, consistoriul noii episcopii nu avea decât o masă, două scaune, un dulap, un maldăr de acte și doi modești funcționari, iar ca locaș de rugăciune, o smerită bisericuță ce înfățișa vitregia trecutului nostru românesc!”, se arată în documentele vremii.
Parcul din Piața Cuza Vodă (n.red. actuala Piața Avram Iancu) a fost primit de biserică, iar acolo s-a ridicat biserica. Sfințirea catedralei s-a făcut într-un cadru festiv la 5 noiembrie 1933, fiind oficiată de Patriarhul României, Miron Cristea, împreună cu Mitropolitul Transilvaniei, Nicolae Bălan și episcopul de Cluj, Nicolae Ivan. La festivitate a fost prezent și regele Carol al II-lea, prințul moștenitor Mihai, membri ai guvernului României și numeroase personalități.
Nicolae Ivan a murit în 1936, iar episcop a devenit Nicolae Colan.
În 1937, catedrala era deja finalizată, și se vede cum se făceau lucrări de amenajare a spatiului public din jurul ei.
Construcția a durat zece ani, în prima fază, între 1923-1926 folosindu-se un schelet de beton armat în care s-a zidit cărămidă, în exterior montându-se piatră de Baciu și Bompotoc (sat din comuna Hărău, județul Hunedoara).
La subsol a fost construită la final o criptă, în care au fost înmormântați ulterior episcopul Nicolae Ivan, arhiepiscopul Teofil Herineanu (n.red. i-a urmat în funcție episcopului Nicolae Colan) si mitropolitul Bartolomeu Anania.
Au fost efectuate lucrări de o specialitate ridicată pentru acele vremuri, cum ar fi construirea celor 4 turle care înconjoară turla centrală, sculptarea celor 18 coloane imense din rotonda turlei mari, medalioane sculptate în piatră, arce de piatră pe fațadele laterale. Catedrala a fost înzestrată cu 4 clopote, aduse din Ungaria, cel mai mare dintre ele cântărind aproape 2 tone. Pictarea edificiului a fost realizată de profesorii Anastasie Demian și Catul Bogdan, de la Academia de Artă, în perioada 1928-1933.
Arhitecții biericii au fost cei care au proiectat Mausoleul de la Marasesti.
Dacă la Catedrala Ortodoxă clopotele provin din Sopron, Ungaria (manufactura Seltenhofer), la Biserica Sf. Mihail clopotele au fost turnate cam în același timp în Romania, la Arad, în 1924.
Candelabrul principal a fost donat de regele Carol al II-lea.
1 Comentariu
Bravo Horică, deși te puteai abține de răutatea de la sfârșit.