Duminica 22 Decembrie

Fotografii sublime din Clujul de altădată, drumari în acțiune: Pun pariu că lucrau mai bine și mai rapid ca „meseriașii” de azi - FOTO


Un clujean a publicat o galerie foto superbă cu imagini din Clujul interbelic. În acestea apar în acțiune drumarii din Clujul de odinioară. Recunoscută ca o perioadă a marilor schimbări economice și sociale atât la nivel european, cât și la nivel național, perioada interbelică a reprezentat pentru orașul Cluj un moment important în dezvoltarea sa urbanistică și arhitecturală, contribuind decisiv la procesul său de modernizare început în secolul al XIX-lea.

Drumarii în acțiune în Clujul de odinioară”, a transmis clujeanul împreună cu seria sublimă de fotografii pe grupul de Facebook „Amintiri din vechiul Cluj”.

Pun pariu că lucrau mai bine și mai rapid ca "meseriașii" de azi”, a comentat un bărbat. 

Pe una dintre fotografii apare și un an, 1936, în contextul destrămării Imperiului Austro-Ungar și al înfăptuirii Marii Uniri, Clujul a redevenit în acea perioadă cel mai important oraș al Transilvaniei, cunoscând o nouă etapă istorică ce și-a pus amprenta asupra imaginii sale de până atunci. 

Prin statutul său de important centru politico-administrativ al României Mari, mai întâi ca reședință a județului Cluj (1925) și apoi ca reședință a ținutului Someș (1938), orașul a beneficiat de o dezvoltare pe toate planurile, petrecută pe fondul unei euforii generale și într-un context favorabil la nivelul întregii țări. Instalarea noii administrații românești în anul 1919 și deschiderea orașului către populația românească din Transilvania și din Vechiul Regat au determinat o evoluție demografică ascendentă, structura etnică a locuitorilor suferind modificări importante.

Toate aceste aspecte au contribuit la evoluția urbanistică a Clujului interbelic, una care a cunoscut în acest relativ scurt interval de timp o dinamică fără precedent, prin extinderea cu 80% a suprafeței intravilanului, însoțită de creșterea considerabilă a numărului de construcții edificate, se arată în „Evoluția urbanistică a Clujului interbelic”, de Vlad Sebastian Rusu. 

Foto: Facebook/Amintiri din Vechiul Cluj/Torok Andrei Robert  

Comentarii Facebook