Imagine de colecție cu o casă de altădată din Cluj! La țară locuințele erau simple, dar familia și copiii erau văzuți ca o adevărată avuție - FOTO


Pe vremuri, casele din satele tradiționale din Cluj, erau simple dar frumoase. Dovadă o face și o fotografie cu o casă veche din Băișoara, județul Cluj, construită în jurul anului 1830. 

Fotografia a fost realizată în 1973 de cercetător Maria Bocșe, potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

,,În trecut, casele erau construite din bârne, cu acoperișuri din șindrilă sau paie, și aveau, de obicei, două camere. Cele mai înstărite familii se bucurau de trei încăperi, iar casele erau adesea dotate cu târnaț și ferestre mici, cât palma. “, explică specialiștii.

Odăile aveau diferite scopuri, în funcție de anotimp. Unele erau folosite și ca dormitoare dar și ca locuri de uscat mâncare.

,,În tindă, încăperea centrală în casele cu trei camere sau una dintre cele două la cele mai mici, se afla cuptorul pentru copt pâine și gătit mâncarea. Acesta era prelungit cu o platformă numită „coptileț”, unde iarna dormeau copiii, iar vara și toamna se uscau hribe (ciuperci) și semințe de bostan (dovleac). “, potrivit experților.

Deși casele erau simple, adevărata avere era reprezentată de familie și copii, mai ales dacă aceștia erau băieți.

,,Familia și copiii erau văzuți ca o adevărată avuție, căci se credea că prin prunci „vecuiește” neamul, trecând astfel din veac în veac, fără frică de stingere. O familie cu mulți copii, mai ales feciori, era respectată, considerându-se că aceștia sunt de mare folos la muncile câmpului.”, explică reprezentanții CJCPCT Cluj.

458319007_824099426574977_4840396217580649754_n.jpg


Comentarii Facebook