Imagini cu magazinul ”Cafea”, din Clujul anilor 60. Observați eleganța oamenilor? - FOTO
Clujul avea în anii 60 un magazin unde mergeai și măcinai singur cafeaua cumpărată. În imaginile vremii apar domni și doamne extrem de elegante, lucru tot mai rar în ziua de azi.
”În Clujul anilor '60 te duceai singur și îți măcinai cafeaua cumpărată… Recunoaște cineva interiorul acesta? Doamne - în poza asta sunt părinții noștri …”, a scris cel care a postat fotografiile.
Cel mai probabil este magazinul ”Cafea”, de pe actuala stradă Memorandumului, de lângă fosta cofetărie ”Verde”, unde acum este restaurantul Memo 10.
”Cred că e cafeneaua de pe Memo langa Verde”, a scris cineva. ”Ce amintiri! Parcă este cafeneaua de pe Memorandumului, dar nu sunt sigură! Simt mirosul de cafea proaspăt măcinat! Mulțumim pentru poze!”, a mai completat un internaut.
Altcineva a făcut lumină: ”E magazinul de "Cafea" (chiar asa se numea) de pe fosta 30 Decembrie. Am macinat și eu cafea acolo, aparatul era aproape de intrare, mai încolo era prajitorul, cu rotativă cu perii. În spatele tejghelei erau diferitele sortimente de cafea... Columbia, Brazilia, Africana... Aroma era copleșitoare”.
Clujenii iubitori ai trecutului orașului au remarcat eleganța oamenilor din fotografii.
”Privind fotografiile vechiului Cluj, chiar cele din anii '60 sau' 70 observ eleganța oamenilor. Eleganța era o marcă a orașului,dar era si o carte de vizită pentru orice clujean.
Dacă mergeam să bat mingea in parc cu prietenii, era una, dar dacă doream să mergem la cofetărie în centru sau la film, ca să nu mai vorbesc de teatru sau operă toți ne îmbrăcăm cu cele mai bune haine.
Eu nu îmi aduc aminte să fi văzut oameni în șlapi, short, trening sau îmbrăcăminte de stat în casă prin oraș.
Explorând mai mult istoria locală, mai ales Clujul interbelic am aflat de regulile impuse chiar muncitorilor în fabricile din oraș. Bărbații, trebuiau să poarte costum cu cravată și batistă la rever...
Ehe! Vremuri trecute, putem spune. Dar dacă mergeți la Milano, bunăoară, la ora la care ies funcționarii de la instituțiile din oraș, este o adevărată paradă de modă pret a porter, o încântare pentru ochi. Frumusețea orașului o dau și oamenii, cum se îmbracă, cum se poartă…”.
21 Comentarii
Ba, nu mai bateti campii cu eleganta oamenilor. Pe vremea respectiva acces la restaurante si unele magazine precum cafea, casa de comenzi, casa de moda, etc, avea doar o elita gen membri de partid cu functii inalte, doctori, prefesori universitari etc. Astia de obicei stateau prin vile nationalizate si case de prin Andrei Muresanu. Pul1mea, tarani adusi… Citeste mai departe
@Gogo: pe Racovita, Cetatii iar parveniții au venit in A. Muresanu de prin tara adunați, in mlaștina Clujului, așa cum au rămas și azi. Case inundate, pline de igrasie și miros de nespalat.
Eleganta in salopete, made Kalvin Klein...eu stiu ca articolul e copiat !!
::))::):)))))
Erau eleganți pt că mai mult ca sigur este o poză aranjată, pe vremea aia nu se făceau doar așa poze, când se făcea poză la un magazin era pregătit dinainte, nu se făcea poza spontan, cu oamenii care erau în mod normal pe acolo
Cea mai buna cafea se bea la doamna Mimi de la restaurantul partidului, dar acolo nu aveau acces decat elitele ca mine.
@cornel udrea: Securist ordinar care ne ati lasat fara aur de acuma trebe sa ne multumim numa cu feru!
@andrii popa:
Vi l-am dat inapoi, atât cât ați declarat ca l-am confiscat. Restul sunt la neveste și amante.
Ce vremuri: Ceausescu te infometa / Copii erau abuzati si ucisi in Centrele de Plasament / Daca faceai orice gluma cu tenta politica sau critica, iti luai bataie de la Militieni si activistii de Partid / Vecinii se turnau unu' pe altu' pentru un 1kg de zahar...
@vikingul: La fel e și acum ... Guvernul te înfometează ,copii se omoară pe manele ...Dacă zici ceva de Iohannis,de ciori ,de guvern hop jandarmii..deci
Si bunicu mergea la capalit in pantofi (mai rablagiti, nu aia buni), camasa, vesta, etc...Astea erau vremurile, nu erau alternative
Ce vremuri de buna amintire. Faceai banul din orice. Aia de veneau acolo sa macine cafea erau saracuti, lumea buna avea rasnita acas, dar tot aveau 2-300 de lei in portofele. Luam doar banii, actele le lasam pe bordura.
Udrea era tanar copil, bea zatul de la fundul cestii si ii ziceam ca aia ii cafea pentru el. Nu invatase inca sa cerseasca, stia… Citeste mai departe
@Pe atunci femeia era femeie,nu tarancile astea cu bocanci,adidasi,blugi.:
Mi și dor de una neepilata inghinal, rar mai găsești așa ceva. Cred ca ultima data numai la o Mânăstire am mai găsit un specimen d’astia.
Amu, și bărbații parca-s femei, cred ca -s popândăi , bleahhh :::))))
@Daa: probabil esti fatalau cu pasarica
@Daa: caut-o pe mă-ta țăranule jegos borâtură de om împuțit nespălat vezi doamne el füte și fomeile stau ca vacile
Atunci era Clujul Cluj,civilizat si curat,nonvalorile erau la locul lor,palmasii si zilierii nu conduceau Romania !
@DrAgobete :
Bine ca nu am prins vremurile alea. Oribile de-a dreptul...
:):)))