Imagini dintr-o altă lume! Strada Kogălniceanu cu verdeață și statui foarte dragi clujenilor - FOTO


Strada Kogălniceanu a fost cea mai frumoasă din Cluj-Napoca, având statui dragi clujenilor și verdeață.

Puțini clujeni își mai aduc aminte că în anii 70 statuia Lupoaicei era amplasată în fața UBB Cluj, locul fiind de o frumusețe rară. În 1973, statuia Lupoaicei a fost mutată și înlocuită cu Grupul Statuar ”Școala Ardeleană”.

402653172_10211554030163987_4931591157584295710_n.jpg

Istoria statuilor de pe strada Mihail Kogălniceanu

Statul italian a făcut cadou României în anul 1921 două copii ale statuii lupoaicei de pe Capitoliu (Lupa Capitolina). O copie a fost trimisă la Cluj, iar cea de a doua la Chișinău, drept simboluri ale unității românilor din zonele unificate cu Regatul Român.

A fost hotărâtă amplasarea monumentului în Piața Unirii, în fața statuii lui Matei Corvin, iar festivitatea de dezvelire a avut loc la 28 septembrie 1921, fiind prezidată de Iulian Pop, primul primar român al municipiului, în prezența a numeroși locuitori.

Odată cu Dictatul de la Viena, din 1940, în timpul exodului forțat al unei părți importante a populației românești, statuia a luat și ea calea refugiului pentru a fi pusă la adăpost. Între 1940-1944, din motive de siguranță, a fost dusă în municipiul Sibiu. După unele poze apărute s-ar putea totuși ca aceste informații sa nu fie corecte sau complete. Pe poze apar soladati in uniforma maghiara in fata statuii facute dupa ocuparea Clujului de către administrația Ungară. Statuia nu este completa lipsind figurinele lui Romulus și Remus.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, statuia a revenit la Cluj, dar noul climat politic existent nu a permis reinstalarea statuii pe locul original, de aceea ea a fost montată în anul 1967, la inițiativa profesorului Constantin Daicoviciu, în fața clădirii centrale a Universității pe strada M.Kogălniceanu, unde a rămas până în 1973, când statuia a fost mutată la intersecția Bd. Eroilor cu Piața Unirii, pe locul ei din fața Universității fiind amplasat grupul statuar Școala Ardeleană.

În anul 1994 statuia a fost luată de pe amplasamentul său de la intersecția Bd. Eroilor cu Piața Unirii și a fost înlocuită cu Monumentul Memorandiștilor, ridicat în cinstea memorandiștilor care au avut puterea de a se ridica contra măsurilor de deznaționalizare a românilor luate de guvernul austro-ungar. Evenimentul a avut loc la exact 100 de ani de la osândirea la temniță a memorandiștilor. Statuia Lupoaicei a fost mutată la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, unde a fost restaurată de sculptorul Liviu Mocan, iar in 2007 de sculptorul Kolozsi Tiberiu, ulterior ea fiind amplasată la jumătatea Bulevardului Eroilor.

În 2006, după începerea șantierului de pe Bulevardului Eroilor, statuia a fost îndepărtată de pe amplasament.

Pe 29 noiembrie 2008, Lupa Capitolina a revenit pe soclul său de pe Bulevardul Eroilor, în fața catedralei greco-catolice Schimbarea la Față.

Comentarii Facebook