Miercuri 18 Decembrie

Istoria Canalului Morii de pe Barițiu. Până în 1930 a funcționat acolo o moară de apă, iar lângă era un târg de păsări - FOTO

 

Scuarul din fața Parcului I.L. Caragiale se află la limita nordică a zidurilor cetății Clujului, fiind traversat de latura primei și celei de-a doua incinte fortificate a acestuia.

Ocupat cu construcții până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe locul actualului scuar a funcționat Târgul de păsări al urbei, până la amenajarea sa în forma actuală. În anul 1933 se demolează singura moară din zonă, rămasă în dreptul Palatului Poștei cu scopul de a moderniza Piața Mihai Viteazul, un deziderat neîmplinit al administrației locale interbelice.

Mărginit la nord de traseul canalului Morii, forma actuală a scuarului I.L. Caragiale a fost definitivată odată cu edificarea Palatului Telefoanelor în anul 1968 și sistematizarea cursului canalului. Acesta a fost amenajat cu un taluz verde înspre parc, respectiv cu trotuar și parapeți din mozaic turnat spre strada Gheorghe Barițiu, după un proiect al arhitectului clujean Vasile Mitrea.

Totodată s-a refăcut pasarela pietonală în dreptul Palatului Telefoanelor, pe locul fostului “Pod al servitoarelor”, cunoscut în epocă pentru frecventarea acestuia de către femeile din localitățile limitrofe Clujului, ce-și ofereau serviciile de menaj pentru locuințele din oraș. După definitivarea urbanistică a scuarului, funcțiunea acestuia a fost de repaus temporar, precum și de loisir, dotarea acestuia numărând diferite echipamente de joacă pentru copii, alături de mobilier urban pentru odihnă.

La sfârșitul anilor 80, odată cu realizarea infrastructurii de transport cu tramvai electric pe strada Gheorghe Barițiu, s-a dispus acoperirea canalului Morii pe două treimi din stradă. A rămas neacoperită doar porțiunea din dreptul Palatului Telefoanelor și cel al Palatului Poștei, aceasta fiind amenajată cu vegetație ornamentală joasă. Din păcate, în

scurt timp, acest spațiu public va avea aceeași soartă a dispariției, în momentul extinderii Palatului Poștei cu un nou corp de clădire. Acesta nu numai că a confiscat un spațiu public al orașului, dar a sacrificat și existența la suprafață a canalului Morii, prin acoperirea sa totală până la intersecția acestuia cu strada Regele Ferdinand.

Canalul Morii va fi readus la viață.

WhatsApp Image 2021-02-17 at 11.32.48 (2).jpegWhatsApp Image 2021-02-17 at 11.32.48 (1).jpegWhatsApp Image 2021-02-17 at 11.32.48.jpeg


Comentarii Facebook