Duminica 22 Decembrie

Istoria neclară a Podului Horea, din centrul Clujului, De la podul de lemn, la metal și acum la beton - FOTO


Podul Horea a fost încă din cele mai vechi timpuri o importantă piesă care asigura comunicarea peste râul Someș. 

Sunt puțin informații despre podul ridicat peste Somes în epoca romana. ”Este posibil ca podul principal al orasului roman Napoca sa fi fost situat în zona Podului Mare din epoca medievala, ridicat, la randul sau, pe locul actualului pod rutier de pe strada Horea. În secolul al XIX-lea este chiar atestata la Cluj o legenda potrivit careia la podul de peste Somes si-ar fi gasit sfarsitul regele dacilor, Decebal, urmarit de soldatii romani. Chiar daca aceasta legenda este, probabil, o inventie a carturarilor umanisti ai epocii, este posibil ca aparitia ei sa fi fost asociata si cu supravietuirea în epoca respectiva a urmelor unei constructii romane”, scrie visitclujnapoca.ro.

Cert este că cel mai vechi pod clujean atestat documentar, în epoca medievala, era situat în zona actualului pod rutier de pe strada Horea. Atunci, podul era din lemn, dublat de un alt pod construit peste canalul Morii, în zona actualei străzi Regele Ferdinand. Aceste poduri au fost ridicat în secolul al XIII-lea, într-o perioada în care drumul pe care erau acestea situate trecea înca prin exteriorul primei incinte fortificate a Clujului medieval, care avea pe atunci o suprafata de doar 7 hectare.

Care este cea mai veche stradă din Cluj-Napoca. Se termina cu Turnul Porții Podului descoperit pe Regele Ferdinand - VIDEO

În 1362, apar documente în care se scrie despre prima stradă clujeană, strada Podului, pe traseul actualei străzi Regele Ferdinand. Pe această stradă, în secolul al XV-lea, apare un puternic turn de apărare a Clujului, care purta numele Turnul Podului.

Podul de lemn de peste Someș a fost înlocuit cu unul din piatră, în 1573, la cererea voievodului Cristofor Bathory, pe cheltuiala municipalitatii clujene.

Ultima reconstructie s-a făcut în jurul anului 1949, după ce a fost grav avariat în urma războiului mondial.

Comentarii Facebook