La fabrica ”Spicul” din Cluj se pregătea pâinea de Paste acum 50 de ani - FOTO
Fabrica Spicul, de pe strada str. Henri Barbusse Nr. 43-47, preluată ulterior de “Feleacul”, era locul unde se pregătea pâinea și alte produse de panificație specializate.
Clujenii își amintesc și astăzi cu nostalgie de fosta fabrică a orașului. Spicul a fost preluată de Fabrica de dulciuri și panificație ”Feleacul”.
Cunoscută ca și ”Fabrica de bomboane”, a fost înfiinţată în anul 1918, sub denumirea Fabrica ”Linda”, schimbată în ”Berko” în anul 1946, apoi ”Întreprinderea de Stat de Produse Zaharoase Feleacul” (după naționalizarea din anul 1948).
În anul 1977 ”Feleacul” a preluat și Fabrica ”Spicul”, apoi începând din anul 2010 și-a mutat mărcile și liniile de producție în Sibiu.
Spicul producea, în 1990, mii de tone de pâine în toată țara, dar perioada tranziției i-a fost fatală. Au apărut brutării peste tot, fiind o afacere nefiscalizată ce putea fi făcută de oricine. În cele din urmă, din fosta fabrică au rămas numai terenurile, devenite apoi blocuri sau clădiri de birouri, în toată țara.
Foto: REVISTA DOLGOZÓ NŐ
3 Comentarii
nu se brutarea la Spicul. se faceau bomboane, guma de mestecat, suc. In acele etuve se pregateau drajeurile.
@spicul: Pufarini si bomboane de cacao. Mmmm
Esti nebun, in betoniera lea faceau la prosti pufarinii? Bine ca nu ii framantau cu picioarele, ce sa zici, de la salam cu soia la Cico plin de coloranti.