Legenda despre regele Matei Corvin, care a intrat în Cluj deghizat în student: „Unde este regele Matia, acolo este dreptatea”


Matei Corvin a fost considerat unul dintre marii regi ai Ungariei, iar de numele lui se leagă o serie de legende. Una dintre ele, relatată de cronicarul Heltai Gáspár, vorbește despre intrarea majestatii sale costumat în student în Cluj.

Legenda spune că în Ardeal, a început o răscoală împotriva legilor aspre date de regele Matia, care dorea ca în ţara lui să domnească dreptatea şi ordinea. Nobilii care guvernau după bunul lor plac peste câte o regiune a ţării şi-au unit oştile în apropiere de Cluj, aşteptând riposta regelui. Matia, însuşi a condus oastea şi şi-a stabilit tabăra la Gilău.

Se zvonea că şi Clujul, oraşul natal al marelui rege, s-ar fi aliat cu răsculaţii. Pentru a verifica atitudinea oraşului său iubit faţă de el, Matia s-a deghizat în student călător şi a intrat incognito în Cluj. În piaţa centrală a oraşului, regele a asistat, plin de revoltă, la o scenă în care sărmanii oraşului erau obligaţi de oamenii judelui, sub ameninţarea biciuirii, să care cu braţele buşteni pentru gospodăria acestuia. Protestând împotriva nedreptăţii, regele deghizat în student a fost biciuit şi obligat să care buşteni până la asfinţitul soarelui.

Legenda spune că Matia ar fi avut însă inspiraţia de a scrie cu cărbune, pe trei lemne de foc din curtea judelui, următoarea însemnare: "AICI A FOST REGELE MATIA! UNDE ESTE DREPTATEA?”. Se zice că regele a muncit atunci în imobilul care acum poartă numele de Casa Aurarului din Cluj-Napoca și care se vinde cu 2 milioane de euro.

Eliberat odată cu lăsarea serii, regele s-a întors în tabăra sa de la Gilău. A doua zi, Matia a revenit în oraş, în fruntea suitei sale strălucitoare, fiind întâmpinat cu mare fast de judele şi de fruntaşii oraşului. Întrebat fiind despre respectarea legilor care interziceau exploatarea oamenilor liberi, judele l-ar fi asigurat pe suveranul său că aceste legi erau respectate fără nici cea mai mică urmă de abatere. Atunci, regele şi-a pus oamenii să răscolească stivele de lemne din curtea judelui, până la găsirea celor trei bucăţi de lemn pe care fusese făcută inscripţia incriminatoare. Regele Matia l-a pedepsit pe jude şi a luat măsuri pentru a asigura stricta respectare a drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor.

Nu degeaba spuneau oamenii: „Unde este regele Matia, acolo este dreptatea”, iar după ce Matia cel Drept nu a mai fost, regretul oamenilor era exprimat prin cuvintele : „A murit Matia, a pierit şi dreptatea”.

Tradiţia clujenilor spune că Matia a cărat lemne în curtea casei care se află la intersecţia străzilor Ion I.C. Brătianu şi Herman Oberth, în casa veche, pe ale cărui tocuri de fereastră se află pocale frumos sculptate. Din păcate, acest amănunt nu poate fi adevărat, casa respectivă fiind construită la aproximativ trei secole după moartea regelui Matia.

Istoria consemnează, într-adevăr un complot împotriva regelui Matia, născut chiar la Cluj, cunoscut prin denumirea de complotul de la Cluj-Mănăştur. Cât despre cultul marelui rege în Cluj, acesta s-a născut de abia odată cu textele lui Heltai Gáspár, în a doua jumătate a secolului al XVI-lea şi a culminat la sfârşitul secolului al XIX-lea, când s-a hotărât amplasarea unei statui care să-l reprezinte chiar în centrul Clujului.

Comentarii Facebook