Mănășturul pe care mulți clujeni nici nu îl mai recunosc: ”PÂNĂ AICI DEMOCRAȚIA, DE AICI MĂNĂȘTUR!” - FOTO
Fotografia care a stârnit nostalgia mănășturenilor. Poza oferă o mică ”poartă în timp” către Mănășturul anilor 1960.
Imaginea prezintă zona actualei Căi Florești, înainte de a fi construit podul și blocurile, care în prezent împânzesc zona.
Așezarea Mănăștur a început să se formeze în secolul al IX-lea, în jurul ridicăturii de pământ pe care ulterior, în secolul al XI-lea s-a ridicat mănăstirea benedictină care a funcționat aici.
Din perioada colonizării germane a Clujului aici începe să se formeze un grup de țărani liberi care deserveau abația. Pe lângă aceștia se vor aduna aici și mulți români, care nu aveau drept de a se așeza în cetatea Clujului. La Cluj-Mănăștur a existat de asemenea o mănăstire de rit grecesc, zidită de „quondam Paulus a Macedonia", negustor în Cluj, împreună cu ginerele său, „Georgius Literátus Christophor", de asemenea negustor în Cluj, cărora episcopul Teofil Seremi le-a dat din soborul ținut în Alba Iulia la 17 iunie 1696 lor și urmașilor lor, dreptul de patronat asupra respectivei mănăstiri.
Din 1895, satul Mănăștur avea să devinp parte componentă a orașului Cluj. În anul 1890, din totalul de 3.099 de locuitori, 1.569 s-au declarat maghiari, 1.489 români, 16 germani, 5 slovaci.
La Mănăștur existau în perioada interbelică două parohii, una greco-catolică, deservită de călugării din Ordinul Sf. Vasile cel Mare, care avea drept lăcaș de cult (închiriat pe 30 de ani) Biserica Calvaria, și una romano-catolică, cu sediul pe str. Mănăștur la nr. 4, deservită de iezuiți.
În timpul administrației maghiare din anii 1940-1944 Mănășturul s-a aflat la o distanță de 1km de frontiera cu Regatul Român, situată pe Dealul Feleacului, între Mănăștur și Feleac. Ca buni cunoscători ai locului, unii dintre mănăștureni s-au ocupat în perioada respectivă cu acțiuni de contrabandă și de trafic de persoane, în urma cărora au fost salvate viețile unor evrei, conform Wikipedia.
În 1946 satul a sprijinit, alături de satele Someșeni și Florești, greva studenților din Cluj. Mănșturul a fost unul dintre principalele puncte de rezistență împotriva instaurării comunismului în zonă. În perioada de început al comunismului satul era cunoscut pentru că la intrare (aproximativ în zona din fața fabricii de bere) sătenii au menținut o pancartă pe care scria cu litere mari: ”PÂNĂ AICI DEMOCRAȚIA, DE AICI MĂNĂȘTUR!” ”Democrația” se referea la ”democrația populară", în fapt dictatura instalată de comuniști.
În perioada 1965-1985 casele au fost demolate, iar pe teritoriul satului a fost dezvoltat actualul cartier. Blocurile construite aici au reprezentat locuințe funcționale pentru muncitorii de la Combinatul de Utilaj Greu. Pentru popularea sa au fost aduși oameni de la sate din întregul județ.
„Amintiri frumoase”; „A fost odată”; „Ce meciuri de fotbal, se disputau în Coștei...”, au scris clujenii care își mai aduc aminte de un Mănăștur pe care mulți nici nu îl mai recunosc.
Foto: Trăiesc în Mănăștur/Marius Gavriluț
12 Comentarii
Oamenii Și Copiii Trebuie Să Știe, Asta: În Țările Democrate Din Afara Europei Nu Există Armată Obligatorie.
Asta Înseamnă Democrație, Fără Armată Obligatorie.
Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.
Ceva Frumos Din America, Spre Exemplu:
https://youtu.be/M69jhkxhT_I?si=qDDqKFG2g78dfR2B
În America Este Originea Democrației.
Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.
Eram profesor tânăr repartizat la fostul Liceu 6,unde am avut cea mai frumoasă perioadă din profesie, copiii Manasturului mi-au cucerit inima,și azi după 55 de ani ii simt acolo și amintirile sunt la fel de proaspete ! Și acum îi iubesc pe Mănăstireni ,au fost cei mai buni elevi din lunga carieră de dascăl!
Uitati sa mentionati ca Pactul din 06.07.1437 dintre rasculatii condusi de Budai Nagy Antal si nobilime a fost semnat in Manastur la Abatia Benedictina ( Manastirea ), de unde provine si numele locului, Abatie mentionata inca din sec. al XI-lea, si unde, ulterior a si murit in lupte conducatorul rascoalei.
@Tit: sa mori tu ca Buday Nagy Antal a trait in sec. XV si a cobdus rascoala de la Bobalna? :))))
@nelu v.: Măi habarnistule, Tit a scris adevărul, dar voi habar nu aveţi că anul 1437 era în secolul al XV-lea?! Şi da, Budai Nagy Antal a murit la Kolozsvár - Cluj, chiar dacă a condus răscoala pornită de la Bábolna - Bobâlna! Sau nu ştiai nici măcar că Bobâlna e în judeţul Cluj, la 76 km distanță de Cluj-Napoca?!
Acolo aveau bunicii mei casa si pamant si le-au fost luate de comunisti cu forta si i-a obligat sa locuiasca la bloc!!!!!
@Iosif: trag in ei comunisti si rusii pizdei !!
Annyit ismétlik a hazugságot hogy a végén el is hiszik
@Sanyi : Milyen hazugságra utalsz?
@nelu v.: Cea mai mare minciună repetată constant e cu "românii" care erau aici peste tot lângă Cluj, şi erau po****ţia majoritară, dar săracii n-au avut voie să intre în cetate! Datele reale din arhive ne arată clar că primii valahi din comitatul Cluj - Dăbâca erau grănicerii mutaţi lângă Cluj în satul Feleacu doar în secolul al 14-lea! "Satul a fost… Citeste mai departe
Inainte de a se face podu, tata statea intr-un bordei la Pata Rat (nu era nimic acolo decat zacatoarea vitelor). Abia dupa ce au facut podu ne-am mutat si noi omeneste, sub pod, plus ca era mai comod la cersit.
Treceau multi atuncea de adunau cupoane de fer, caramida sparta si cu ei ne bateam pentru cofragu de la pod, era bun de facut iarna foc.… Citeste mai departe